Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Studenții de la pedagogie nu sunt pregătiți să comunice eficient cu elevii

© Sputnik / OsmatescoIosif Moldovanu
Iosif Moldovanu  - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în drepturile copilului Iosif Moldovanu a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, de ce profesorii îi abuzează verbal și fizic pe elevi.
Expert: Studenții de la pedagogie nu sunt pregătiți să comunice eficient cu elevii

Potrivit lui Iosif Moldovanu, studenții facultăților pedagogice din țara noastră nu au posibilitatea, în timpul studiilor, să interacționeze mai mult cu elevii. Tocmai din această cauză, când încep să activeze în instituțiile de învățământ, nu știu cum să comunice eficient cu copiii și să gestioneze profesionist situațiile de conflict.

”Din păcate, la universitate cursurile sunt mai mult teoretice. În alte state însă, studenții fac mai multe ore practice. De aceea avem oameni care primesc diplome în domeniul științelor educației, însă nu sunt suficient de pregătiți să comunice cu copiii respectuos, să identifice comportamentele problemă la copii, la momentul potrivit”, a opinat Iosif Moldovanu.

În opinia lui Iosif Moldovanu, la facultățile pedagogice sunt admiși tineri care nu au vocație de pedagog.

”Căci aici este problema: primim la universitățile pedagogice persoane care nu conștientizează ce înseamnă a lucra cu un copil. Dacă nu ai predispoziția de a lucra cu un copil, atunci facultatea nu te ajută”, a menționat Iosif Moldovanu.

De asemenea, Iosif Moldovanu a dezvăluit că în mai multe instituții de învățământ din țară copiii sunt tratați urât de către profesori. Părinții cunosc despre aceste comportamente, însă se tem să le reclame.

”Numai faptul că elevii sunt umiliți și etichetați reprezintă deja o formă de abuz. Când nu-i explici copilului în ce constă greșeala lui, dar îl numești obraznic, needucat – e grav. Părinții știu despre aceste abuzuri, dar nu spun la nimeni deoarece nu vor să aibă probleme cu profesorii. Ceea ce nu înțeleg părinții și profesorii este că aceste abuzuri provoacă traume care nu dispar de la sine. În consecință, creștem adulți și părinți care perpetuează aceste comportamente nesănătoase”, a explicat Iosif Moldovanu.

Amintim că o profesoară de clasele primare de la un liceu din Capitală a fost înregistrată în timp ce agresa verbal copiii. Cazul este investigat de Procuratura municipiului Chișinău, prin prisma prevederilor din Codul Penal privind tratamentul inuman și degradant.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Fluxul de știri
0