Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Exclusiv: Cine va fi noul procuror general - Pe unii deputați i-a luat gura pe dinainte…

© Sputnik / OsmatescoSergiu Sârbu
Sergiu Sârbu - Sputnik Moldova
Abonare
Dumitru Robu și-ar putea încheia activitatea în funcția de procuror general interimar chiar la sfârșitul acestei luni, întrucât autoritățile au anunțat un concurs în acest sens.
Exclusiv: Cine va fi noul procuror general. Pe unii deputați i-a luat gura pe dinainte…

Spre sfârșitul acestei luni vom cunoaște numele noului procuror general, asta deși deocamdată nu cunoaștem cine vor fi membrii comisiei de selectare a noului procuror, ca urmare a unui concurs inițiat de Ministerul Justiției. Deși autoritățile ne dau asigurări că noul șef al procuraturii va fi o persoană integră și neafiliată politic, deputatul democrat Sergiu Sîrbu susține că majoritatea parlamentară de la Chișinău deja a decis cui îi va reveni politic această funcție.

Sârbu a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că nu cunoaște cu exactitate cărei componente din blocul ACUM îi va reveni procuratura, însă cu certitudine va fi a lor. Mai mult decât atât, democratul a menționat că noul procuror general va fi o persană din rândul societății civile.

” În culise se vorbește că această funcție a fost deja partajată, îi va aparține blocului ACUM. Pe unii deputați îi mai ia gura pe dinainte. La funcția de procuror general va fi nominalizată o persoană din rândul societății civile și, cel mai probabil, un avocat, care nu are o experiență mai mare de opt ani de zile, că nu degeaba au modificat legea”, a declarat Sergiu Sîrbu.

Recent, în cadrul aceleiași emisiuni de la Sputnik Moldova, deputatul PAS Igor Grosu, dar și socialistul Grigore Novac au declarat că noul procuror general nu va fi subordonat politic, iar această acțiune ar fi cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla.

Și ministrul Justiției declara ceva timp în urmă că autoritățile vor un procuror cu adevărat integru, independent și profesionist, fără a fi subordonat politic.

Ministerul Justiției a dat start concursului pentru selectarea unui nou procuror general al țării. Dosarele de participare la concurs pot fi depuse până pe data de 20 octombrie. Concursul se va desfășura conform noilor prevederi ale Legii cu privire la Procuratură, care au intrat în vigoare pe data de 21 septembrie 2019.

Fluxul de știri
0