Doctorul habilitat în științe medicale Larisa Sofroni a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre investigațiile medicale pe care orice femeie trebuie să le efectueze pe parcursul vieții, pentru a preveni cancerul de sân.
Cea mai simplă investigație este autoexaminarea sânilor.
”Începând cu vârsta de 17 ani, domnișoarele trebuie să-și autoexamineze sânii, în fiecare lună, după menstruație, în poziție orizontală și verticală. 80% dintre patologiile glandelor mamare sunt depistate anume prin această metodă, dacă este efectuată corect”, a relatat Larisa Sofroni.
Periodic, femeile trebuie să meargă la medicul de familie sau mamolog, pentru examinarea clinică a sânilor.
”Scopul examenului clinic al sânilor este de a identifica sau exclude prezenţa unei afecțiuni. Examinarea corectă permite depistarea formațiunilor mai mari de 0,5 cm”, a precizat Larisa Sofroni.
O altă investigație medicală necesară este ultrasonografia sânilor.
”Este o metodă efectivă, recomandată la orice vârstă, inclusiv femeilor însărcinate. Permite depistarea formațiunilor chistice, cum ar fi fibroadenoamele mamare, tumorile maligne”, a menționat Larisa Sofroni.
După 40 de ani, femeile trebuie să facă mamografia, o radiografie a sânilor realizata cu ajutorul razelor X.
”Investigația trebuie realizată o dată în doi ani, în decurs de 10 ani. Din acest an, examenul mamografic este efectuat gratuit la nivel național, de către specialiștii Institutului Oncologic. Ne așteptăm la o creștere a morbidității, deoarece femeile vor fi depistate în stadii incipiente. Ca urmare, va descrește mortalitatea”, a concluzionat Larisa Sofroni.
Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.