Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Investigații medicale obligatorii pentru femei, după împlinirea vârstei de 17 ani

© Sputnik / Rodion ProcaLarisa Sofroni
Larisa Sofroni - Sputnik Moldova
Abonare
Sănătatea sânilor trebuie monitorizată odată cu atingerea majoratului. Iată ce investigații medicale trebuie făcute cu regularitate în acest scop.
Investigații medicale obligatorii pentru femei, după împlinirea vârstei de 17 ani

Doctorul habilitat în științe medicale Larisa Sofroni a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre investigațiile medicale pe care orice femeie trebuie să le efectueze pe parcursul vieții, pentru a preveni cancerul de sân.

Cea mai simplă investigație este autoexaminarea sânilor.

 ”Începând cu vârsta de 17 ani, domnișoarele trebuie să-și autoexamineze sânii, în fiecare lună, după menstruație, în poziție orizontală și verticală. 80% dintre patologiile glandelor mamare sunt depistate anume prin această metodă, dacă este efectuată corect”, a relatat Larisa Sofroni.

Periodic, femeile trebuie să meargă la medicul de familie sau mamolog, pentru examinarea clinică a sânilor.

”Scopul examenului clinic al sânilor este de a identifica sau exclude prezenţa unei afecțiuni. Examinarea corectă permite depistarea formațiunilor mai mari de 0,5 cm”, a precizat Larisa Sofroni.

O altă investigație medicală necesară este ultrasonografia sânilor.

”Este o metodă efectivă, recomandată la orice vârstă, inclusiv femeilor însărcinate. Permite depistarea formațiunilor chistice, cum ar fi fibroadenoamele mamare, tumorile maligne”, a menționat Larisa Sofroni.

După 40 de ani, femeile trebuie să facă mamografia, o radiografie a sânilor realizata cu ajutorul razelor X.

”Investigația trebuie realizată o dată în doi ani, în decurs de 10 ani. Din acest an, examenul mamografic este efectuat gratuit la nivel național, de către specialiștii Institutului Oncologic. Ne așteptăm la o creștere a morbidității, deoarece femeile vor fi depistate în stadii incipiente. Ca urmare, va descrește mortalitatea”, a concluzionat Larisa Sofroni.  

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Fluxul de știri
0