Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum a devenit Dan Spătaru ”idol” în URSS

© Photo : MosfilmDan Spătaru
Dan Spătaru - Sputnik Moldova
Abonare
Interpretul și actorul Dan Spătaru ar fi împlinit în acest an 80 de ani. Urmăriți într-un articol Sputnik Moldova cum a reușit acesta să unească publicul românesc și sovietic în "epoca stagnării".

CHIȘINĂU, 2 oct – Sputnik, Valeriu Balan. Deseori, relațiile culturale între țări devin mult mai eficiente decât cele diplomatice. Chiar și atunci când interesele geopolitice nu concurau cu relațiile interumane, arta, literatura, teatrul, cinematografia și muzica au apropiat statele. De exemplu, pe fundalul relațiilor politice reci între București și Moscova în perioada sovietică (da, chiar și atunci exista o astfel de situație) pe ecranele cinematografelor a apărut filmul “Cântecele Mării”, cu Dan Spătaru în rolul central.

Pe 2 octombrie se împlinesc 80 de ani de la nașterea artistului. E un motiv în plus să ne amintim de el și de filmul care l-a făcut foarte popular în URSS.

Din terenul de fotbal, pe scenă

Spătaru era extrem de popular în țara sa, însă nu doar acolo.

În 1967, la concursul internațional din Varadero (Cuba), publicul local a fost fascinat de vocea lui. Spectatorii nu l-au lăsat să plece de pe scenă, chemându-l la bis.

E interesant că inițial Dan Spătaru nici nu avea de gând să devină cântăreț sau actor. Pasiunea lui era fotbalul. După ce s-a înscris la Facultatea de Educație Fizică și Sport, a continuat în paralel să joace pentru echipa Știința București, pe post de mijlocaș. Soarta lui s-a schimbat radical după evoluarea la „Casa Studenților" din București. A fost remarcat de compozitoarea Camelia Dascalescu, care a făcut cu el lecții.

În scurt timp, Spătaru devine un artist de estradă foarte popular în România, iar după ce a fost invitat să joace un rol în film, numele lui a devenit un adevărat simbol în afara țării.

Marele idol al tuturor fetelor sovietice

Filmările pentru Cântecele mării au fost realizate la Soci, Moscova, Leningrad, București și Constanța. Regizor a fost scriitorul și dramaturgul Franscis Munteanu. Tot el este și autorul scenariului, scris în colaborare cu dramaturgul sovietic Boris Laskin.

Subiectul filmului este unul simplu: o istorie de dragoste, iar cântecele sunt pur și simplu excepționale.

De nivelul popularității producției se poate judeca și din următorul detaliu: spectatorii aduceau cu ei la cinematografe casetofoane pentru a înregistra piesele ce au devenit adevărate hituri.

Cel puțin unul, “Poi, ghitara!” (“Să cântăm chitara mea”, interpretarea în versiunea rusească) a devenit deja clasic pentru estrada sovietică. Totul se datorează unei adaptări lirice de excepțoie a poetului sovietic Robert Rojdestvensrkyi și melodiei dinamice ale compozitorului român Temistocle Popa.

Я гитару настрою
На лирический лад
И знакомой тропою
Уйду в звездопад.

Быть счастливой, как песня,
Попрошу я ее...
И гитара взорвется,
Как сердце мое.

În versiunea românească, autorul versurilor este Mircea Block.

Când din zare în zare
Văd cerul senin
Când de vise și soare
Mi-e sufletul plin
Iau chitara sub braț
Și împreună cu ea
Orișiunde aș fi
Cântă inima mea

A plecat ca în cântec

Oamenii au fost atrași de sinceritatea cu care Spătaru interpreta această piesă în limba rusă. Deseori, artiștii străini pur și simplu rețin pe de rost textul și oricât efort ar depune să cânte rusește, nu reușesc. Însă Spătaru a reușit să înregistreze o mare performanță. Accentul străin și timbrul plăcut al vocii l-au transformat într-un adevărat idol al milioanelor de tinere din URSS.

Partenera lui Dan Spătaru din film a devenit actrița Natalia Fateeva, un sex simbol al anilor 70. Cei doi au jucatul rolul unei perechi de îndrăgostiți.

Urmărind aventurile lor, spectatorul ajungea în Soci, Moscova, București, Leningrad, Constanța și stațiunea Euforie. Toate acestea au provocat un interes imens al publicului sovietic față de România, dar și al celui din România față de URSS.

Cântecele Mării au devenit un pod al prieteniei între România Socialistă și URSS. Piesele din film sunt și astăzi foarte populare pe internet.

Dan Spătaru a plecat dintre noi acum 15 ani, în urma unui infarct. Într-un anumit sens, piesa lui, interpretată în limba rusă, a devenit profetică: “И гитара взорвется, как сердце мое…” (Și chitara va exploda, ca inima mea...”).

Pentru publicul rusesc Dan Spătaru va rămâne în memorie ca un om vesel, fermecător și sincer.

Fluxul de știri
0