Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Europa ar putea deveni ”depozitul cu pulbere al NATO”

© AP Photo / Vadim GhirdaАмериканская военная база в Девеселу
Американская военная база в Девеселу - Sputnik Moldova
Abonare
Comentatorul militar, colonel în retragere Victor Baraneț, a comentat propunerea lui Vladimir Putin de a institui moratoriu asupra amplasării rachetelor cu rază medie și mică de acțiune.

CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a expediat recent pe adresa mai multor organizații internaționale, capitalelor celor mai importante țări ale Europei și Asiei, inclusiv celor membre ale blocului NATO, un mesaj cu propunerea de a institui moratoriu asupra amplasării în Europa și în alte regiuni a rachetelor cu rază medie și mică de acțiune.

NATO a confirmat că a primit mesajul, însă nu consideră propunerea demnă de încredere.

Baraneț a menționat că acest mesaj este un îndemn la pace a președintelui Rusiei.

„În realitate, Putin cheamă Europa să-și „curețe” teritoriul de acele rachete americane care deja se află acolo și de cele care ar putea fi aduse în curând. Consider că mesajul s-a dovedit a fi incredibil de surprinzător pentru țările NATO. Și alianța, și SUA trebuie să ”asimileze” această inițiativă uluitoare a lui Putin”, a spus Baraneț la radio Sputnik.

Potrivit acestuia, Europa va deveni un „depozit de muniții al NATO”, dacă Washingtonul va începe să amplaseze acolo rachete cu rază medie și mică de acțiune.

Igor dodon si Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova
Dodon i-a amintit secretarului general al NATO că Moldova este stat neutru

Totodată, comentatorul consideră că americanii intenționează să-și amplaseze rachetele pe teritoriul tuturor țărilor din Europa și că UE conștientizează perfect că ele devin în mod automat o ținta a armatei ruse.

„Am impresia că NATO și SUA vor lua pentru moment o pauză: ele trebuie să asimileze cumva această inițiativă. Dacă e să vorbim fără declarativism și demagogie, acesta este un apel din partea Moscovei adresat lumii europene pentru ca Europa să devină un continent al păcii, și nu al războiului”, a menționat expertul.

Potrivit expertului, dacă apelul nu va fi auzit, omenirea va aluneca, fără îndoială, spre un nou prag al războiului, care va fi mai dur decât anii primului război rece.

Fluxul de știri
0