Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: De ce pensia nominală crește, dar pensionarii o duc tot mai prost

© Sputnik / Мирослав Ротарьpensionari пенсионеры
pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Creșterea prețurilor din acest an lovește cel mai mult în pensionari și păturile social vulnerabile, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik, Sergiu Praporșcic. Veaceslav Ioniță afirmă într-o analiză făcută pe blogul său că în 2019 asistăm la o accelerare a inflației, care va continua și-n anul 2020. În luna august 2019 prețurile au crescut în medie cu 5,3% față de perioada similară a anului trecut.

Dezastru pentru pensionari: Creșterea prețurilor la produsele alimentare cu 8,1 la%  

Economistul spune că, dacă ne uităm pe structura prețurilor, atunci observăm că cea mai mare creștere a fost la produsele alimentare, care au crescut în această perioadă cu 8,1%. Anume majorarea prețurilor la produsele alimentare și creează senzația de scumpire în rândul populației, iar cei mai afectați sunt pensionarii și păturile social vulnerabile.

Pensionari dau mai mult de jumătate din venituri pe mâncare

Dacă la populația cu venituri medii cheltuielile pe produse alimentare sunt în jur de 20-25%, atunci, în cazul pensionarilor și persoanelor sărace, produsele alimentare  "mănâncă" mai mult de jumătate din bugetul lor.

Аллея на бульваре Мирча чел Бэтрын - Sputnik Moldova
Statul, tot mai hapsân: Iată ce taxe și impozite a ajuns să plătească o familie pe an

Din această perspectivă pentru pensionari și păturile social vulnerabile cel mai important indicator este creșterea prețurilor la produsele alimentare. Ioniță spune că în anul 2019 ele vor crește mult mai mult decât indexarea pensiilor. Respectiv, chiar dacă pensia nominal a crescut, totuși pensionarii vor putea procura în 2019 mai puține produse alimentare decât în 2018.

Veaceslav Ioniță a prezentat și graficul raportului dintre creșterea prețurilor și indexarea pensiilor.

© Photo : Veaceslav IonițăIndexarea prestațiilor sociale și Majorarea prețurilor
Expert: De ce pensia nominală crește, dar pensionarii o duc tot mai prost - Sputnik Moldova
Indexarea prestațiilor sociale și Majorarea prețurilor

El afirmă că, în ultimii 10 ani, în 5 ani de zile prețurile la produsele alimentare au crescut mai mult decât indexarea pensiei. În 10 ani de zile pensia în valoare nominală s-a dublat, dar și prețurile produselor alimentare s-au dublat. Deci, pensionarii, chiar dacă au în prezent o pensie de 2 ori mai mare decât în 2009, totuși ei pot cumpăra aceeași cantitate de produse alimentare ca acum 10 ani în urmă.

În Moldova, prețurile cresc mai dihai ca indexarea pensiilor

Șantier de construcție a blocurilor locative - Sputnik Moldova
Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor, după 11 ani de descreștere continuă

Potrivit lui Ioniță, de fapt, în 10 ani situația pensionarilor nu s-a schimbat deloc spre bine. Dacă la capitolul salariu Moldova în 2014 a depășit nivelul de salarizare din perioada sovietică, atunci la capitolul pensii noi încă nu am ajuns la nivelul anilor 1984-1985.

Anume din acest considerent persoanele în vârstă au sentimentul că sunt defavorizați de noile realități economice. De fapt, în anii '80 ai secolului trecut pensia medie constituia 38% din salariu mediu, iar în 2019 pensia medie este de doar 23% din salariul mediu, a conchis expertul în economie Veaceslav Ioniță.

© Photo : Veaceslav IonițăGrafic 2 Evoluția salariului și a pensiei medii în lei în Moldova (la valoarea banilor din 2019)
Expert: De ce pensia nominală crește, dar pensionarii o duc tot mai prost - Sputnik Moldova
Grafic 2 Evoluția salariului și a pensiei medii în lei în Moldova (la valoarea banilor din 2019)
Fluxul de știri
0