Compania Națională de Asigurări în Medicină ar putea achita în avans pentru tratamentele efectuate peste hotare de către pacienții care contribuie la fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Vorbim, deocamdată, despre o inițiativă legislativă, înregistrată în Parlament de către deputatul fracțiunii Partidului Democrat Ruxanda Glavan. Proiectul este o premieră pentru Republica Moldova și vizează doar serviciile medicale care nu pot fi prestate în țară.
”Inițiativa mea ține de orice serviciu medical: diagnostic, tratament medicamentos sau chirurgical, serviciu care nu poate fi realizat în țară. Motivele pot fi diferite - fie că lipsesc medicamente, specialiști, echipamente. Nu trebuie de pus pe umerii pacientului, care contribuie la fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, imposibilitatea prestării acestui serviciu medical. De aceea am propus CNAM să le achite acestor persoane, în avans și integral, toate serviciile medicale de care au nevoie în străinătate”, a explicat Ruxanda Glavan.
În acest context, deputatul propune ca CNAM să contracteze clinicile din străinătate, dispuse să ofere servicii medicale pacienților asigurați medical din Republica Moldova. Totodată, compania va monitoriza calitatea tratamentelor realizate.
”Înțelegem că, din variate motive, pacienții ar putea să nu ajungă la clinică, să-și selecteze greșit clinica sau să nu beneficieze de servicii de calitate. În acest context, cel mai bun mecanism ar fi ca CNAM să contracteze instituția medicală din străinătate conform principiilor existente la noi. Să existe o listă de criterii de selectare, o evaluare a calității actului medical, să fi întreprinse măsuri pentru a preveni cazurile de malpraxis. Această experiență există și în alte țări, inclusiv România”, a relatat Ruxanda Glavan.
În prezent, bolnavii care nu pot fi diagnosticați și tratați în țară solicită ajutor medical în străinătate. Puțini au însă posibilitatea să beneficieze de serviciile instituțiilor medicale străine, din cauza costurilor exorbitante. Unii reușesc să adune suma necesară de bani prin intermediul organizațiilor de caritate, iar alții se împrumută sau își vând locuințele, numai ca să-și salveze viața. Ministerul Sănătății rambursează parțial cheltuielile suportate de pacienți și doar post-factum.
Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.