Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În caz de război, europenii simpli nu vor avea acces la sistemul global de navigație

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Europenii nu vor mai putea determina poziția geografică cu ajutorul semnalului GPS în cazul unui conflict militar pe teritoriul UE.

CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. Semnalele deschise ale sistemului european de navigare Galileo vor fi deconectate în cazul unui conflict militar în Europa, iar poziționare prin GPS va fi posibilă doar prin intermediul unor dispozitive cifrate, a anunța vicedirectorul direcției Comisiei Europene pentru Apărare și Securitate în domeniul politicii spațiale, Pierre Delsaux.

Drapelul Uniunii Europene. Bruxelles - Sputnik Moldova
Politică
Europenii încep să înțeleagă: Cu Rusia este mai bine să ajungi la înțelegere

Oficialul a participat la audierele comisiei de profl pentru securitate a Parlamentului European.

“Sistemul Galileo dispune de un serviciu protejat, cifrat, la care vor avea acces doar cei care dețin receptoare speciale, echipate respectiv”, a declarat acesta deputaților europeni.

“Explic de ce este util acest lucru. În cazul declanșării unui conflict în Europa, semnalul deschis pe care îl recepționați prin sistemul Galileo va fi blocat. Nu veți mai putea identifica poziționarea geografică. Doar cei care vor dispune de receptoare speciale vor avea posibilitatea s-o facă. La astfel de sisteme speciale vor avea acces doar militarii”, a explicat el.

Galileo este una din câteva sisteme globale de sateliți de navigare. Din grupul orbital al sistemului fac parte 26 de sateliți.

În afară de aceasta, serviciile globale de navigare sunt oferite și de sistemul rusesc GLONASS, GPS american și Beidou chinez.

Fluxul de știri
0