Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președintele CSJ, Ion Druță, ar urma să demisioneze: Când se va întâmpla aceasta

© Sputnik / Miroslav RotariVasile Botnari și Ion Druță
Vasile Botnari și Ion Druță - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Decizia de a pleca de la șefia CSJ a fost luată în legătură cu revocarea mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii la Adunarea Generală a Judecătorilor.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, ar urma să demisioneze la începutul săptămânii viitoare.

Curtea Supremă de Justiție - Sputnik Moldova
Societate
Oamenii legii fac percheziții în biroul președintelui CSJ, Ion Druță

Decizia de a pleca de la șefia CSJ a fost luată în legătură cu revocarea mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii la Adunarea Generală a Judecătorilor.

Ion Druță a precizat într-o declarație că „În legătură cu revocarea judecătorilor, membri ai CSM, la Adunarea Generală a Judecătorilor, din 27.09.2019, componența care a a propus candidatura mea la funcția de președinte al CSJ Parlamentului Republicii Moldova și pentru a evita tot felul de speculații și/sau suspiciuni în adresa întregului sistem judecătoresc, îmi voi da demisia luni sau marți, data de 30.09.2019 – 01.10. 2019, la prima oră”, scrie Bizlaw.

Ion Druță a fost propus Parlamentului pentru numirea în funcția de președinte al CSJ, pe un termen de patru ani, în data de 25 aprilie 2018. La 25 iunie 2019, Druță a fost înlăturat temporar de la șefia CSJ. Apoi, la 24 iulie curent, acesta revine la conducerea CSJ, după ce Curtea de Apel Chișinău a accepatat cererea de chemare în judecată depusă de acesta împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Totodată, reamintim că în data de 24 septembrie 2019, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii a fost examinată solicitarea procurorului general Dumitru Robu privind retragerea imunității, reținerea și arestarea lui Ion Druță, care ulterior a fost admisă cu votul a opt membri a CSM.

Ministrul Olesea Stamate despre reformarea Curții Supreme de Justiție - Sputnik Moldova
Video
Ce se întîmplă cu Curtea Supremă de Justiție și cu judecătorii din CSJ

Tot la data de 24 septembrie curent, Procurorul General interimar a pornit urmărirea penală în baza articolului 330/2 alin. (2) din Codul penal, pe faptul îmbogățirii ilicite de către judecătorul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță.

Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate.

În cadrul perchezițiilor în biroul de serviciu al judecătorului - efectuate în lipsa acestuia, din motiv că este plecat peste hotarele Republicii Moldova - procurorii au ridicat mijloace bănești provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informației relevante, precum și acte necesare investigației.

Potrivit legii, dacă instanța îl va găsi vinovat de fapta incriminată, judecătorul CSJ riscă o amendă în mărime de până la 500 mii lei sau închisoare de până la 15 ani. În ambele cazuri, acesta ar fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Fluxul de știri
0