Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ciurea: În loc de depolitizare avem repolitizarea instituțiilor

© Sputnik / Miroslav RotariCorneliu Ciurea
Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova
Abonare
Comentatorul politic Corneliu Ciurea este de părere că după 100 de zile Guvernul condus de Maia Sandu a dezamăgit la capitolul depolitizării instituțiilor, iar blocul economic din Executiv nu funcționează la turații maxime.
Ciurea: Puțină dezvoltare, iar în loc de depolitizare avem repolitizarea instituțiilor

Ciurea spune că depolitizarea anunțată de noul Guvern a însemnat mai mult repolitizarea instituțiilor statului. Expertul este de părere că din cele câteva priorități anunțate cum ar fi demonopolizare, deetatizare, decriminalizare și dezvoltare, actualul Guvern nu prea a avut timp să se ocupe de dezvoltare, care este o prioritate importantă pentru politicile unui Executiv. Ciurea este de părere că blocul economic din Guvernul condus de Maia Sandu nu funcționează la turații maxime.

„Acum miniștrii din blocul economic au de rezolvat câteva sarcini care nu neapărat sunt împărtășite de șeful statului. De exemplu, pentru miniștrii din blocul economic cel mai important este problema echilibrului bugetar și mai puțin proiectele sociale. Socialiștii nu vor să accepte o asemenea prioritizare a domeniilor, dar sunt nevoiți să urmeze siajul pentru că nu vor să distrugă majoritatea parlamentară. Acceptă acest lucru pentru că prioritatea este de a menține guvernarea intactă”, a menționat Corneliu Ciurea.

Un alt aspect problematic în opinia lui Ciurea este că actualul Guvern, după 100 de zile, așa și nu a înțeles că dezvoltarea economică vine prin acțiuni de stimulare a businessului, și nu din demolarea schemelor oculte care au fost.

„Este o teză discutabilă. S-a vorbit despre valoare schemelor de 1 miliard de lei. Toți se întreabă unde-s acești bani. Devine tot mai clar că devoalarea schemelor oculte nu va stimula creșterea economică. Actualul Guvern nu a acceptat această replică a societății, a președintelui statului și insistă pe deconspirarea acestor scheme oculte, căutând acolo resurse financiare pentru a stimula creșterea economică. Este o percepție greșită”, a punctat Corneliu Ciurea.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0