Golubciuc spune că producția de mere din acest an va alcătui 500 de mii de tone, iar de la începutul sezonului prețul de achiziție a merelor s-a mărit treptat. Chiar dacă în livadă acum se oferă de la 1,80 la 2,0 lei per kilogram, acest preț ar putea să scadă în lunile octombrie, noiembrie. De vină ar fi prețurile pe piețile regionale.
„Asăzi avem un preț de aproximativ 2 lei per kilogram pe care îl oferă fabricile de procesare. Ce va fi mai departe - nimeni nu știe. Situația pe plan mondial și regional nu este în favoarea producătorilor de sucuri din Moldova. La ora actuală, cantități mari de concentrate de suc urmează să intre în Federația Rusă și Europa din China, care rămâne a fi un jucător important la nivel global. Prin urmare, procesatorii noștri trebuie să fie pregătiți pentru o eventuală scădere a prețurilor” a precizat Golubciuc.
Una din soluții ar putea fi compensarea de către stat a costului fiecărui kilogram de mere, însă Ministerul Agriculturii este în căutarea unor surse financiare din partea partenerilor externi. În 2018 producătorii s-au confruntat cu o situație catastrofală, când sute de tone de mere au fost abandonate pentru faptul că fabricile de procesare ofereau un preț derizoriu.
O parte din mere au ajuns la export. Una din piețile strategice pentru exportatorii de mere moldovenești este Federația Rusă. Datorita unor intelegeri la nivel politic, în a doua jumătate a anului 2019, exporturile moldovenești de fructe, vinuri si conserve s-au majorat pe piața rusă.
Autor: Eduard Maciac