Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Demers către Ministerul Justiției și Președinție: Sunt vizați Plahotniuc și Partidul ”Șor”

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții blocului ACUM s-au adresat cu solicitări către ministrul Justiției Olesea Stamate, și președintele țării, Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. Deputații blocului ACUM Maria Ciobanu și Stela Macari au venit cu o solicitare către ministrul Justiției, Olesea Stamate, în vederea eliminării partidul Șor din registrul formațiunilor politice. Documentul a fost publicat de Ciobanu pe pagina sa de Facebook.

În adresare, cele două deputate spun că „aproape toți deputații partidului Șor apar în raportul Kroll, iar liderul partidului este unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului”.

Totodată, Ciobanu și Macari s-au adresat președintelui Republici Moldova, Igor Dodon, cu solicitarea de a-i retrage lui Vladimir Plahotniuc „Ordinul Republicii”, care i-a fost acordat în conformitate cu decretul nr. 1253 din 23 iulie 2014, menționând că acesta a fost un politician care ”a uzurpat puterea de stat”.

Contactată de Sputnik Moldova, ministrul Justiției, Olesea Stamate a spus că solicitarea deputatelor încă nu a ajuns pe masa ei și imediat ce o va primi va veni cu o reacție.

Amintim că liderul partidului Șor a rămas fără imunitate pe 15 august, fiind acuzat de procurori în dosarul fraudei bancare. Recent, fără imunitate au rămas și alți doi deputați ai formațiunii, Marina Tauber și Reghina Apostolova, la solicitarea procurorului general interimar. Dumitru Robu a declarat că există bănuieli rezonabile că, începând cu 17 august 2012, ambele au participat activ la acțiuni de devalizare a sistemului bancar. Un alt parlamentar reprezentant al fracțiunii Partidului Șor, Petru Jardan a fost lipsit de imunitate parlamentară în cazul concesiunii Aeroportului.

Fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova pe 14 iunie, imediat după ce Partidul Democrat condus de el și-a anunțat trecerea în opoziție. La o săptămână de la plecare, a demisionat din funcția de președinte al partidului, iar pe 30 iulie a renunțat la funcția de deputat în Parlament.

Anterior, prim-ministrul Maia Sandu a declarat că a solicitat ajutor FBI, CIA și Departamentul de Justiție al SUA pentru investigarea furtului din sistemul bancar din Moldova și înghețarea bunurilor inculpaților în acest caz în Statele Unite, inclusiv Vlad Plahotniuc.

Fluxul de știri
0