Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Moldoveanca care i-a cântat lui Jacque Chirac face dezvăluiri - poza mea era...

© REUTERS / Jacques Brinon/Pool/File PhotoПрезидент Франции Жак Ширак. 8 мая 2007 года
Президент Франции Жак Ширак. 8 мая 2007 года - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul președinte francez Jacques Chirac a murit la vârsta de 86 de ani. El a condus Franța din 1995 până în anul 2007.

CHIȘINĂU, 26 sept - Sputnik. Jacques Chirac a vizitat Republica Moldova în anul 1999, la invitația primarului de atunci Serafim Urechean. Tot atunci, Urechean i-a oferit oficialului francez titlul de „Cetățean de onoare al orașului Chișinău”. În Piața Marii Adunări Naționale, fostul președinte francez a urmărit cu admirație evoluția interpretei Lenuța Burghilă, care l-a impresionat cu o piesă cântată în limba franceză. La aflarea veștii triste că Jacques Chirac a trecut la cele veșnice, interpreta a vorbit cu tristețe, dar și bucurie despre Chirac.

Jacques Chirac - Sputnik Moldova
A murit Jacques Chirac

”N-o să uit niciodată acei ochi, acel zâmbet, acel chip luminos. I-am trimis și un CD, care însă nu știu dacă a ajuns la Chirac. Tare mult am vrut să ne revedem. Este un vis care nu mi s-a împlinit. După mulți ani de zile, cineva mi-a zis că poza mea era agățată pe peretele din biroul lui Jacques Chirac și atunci mi-a transmis salutări. Exprim sincere condoleanțe”, spune Lenuța Burghilă.

Jacques Chirac a fost președinte al Franței din 1995 până în anul 2007.

A promovat o politică de centru-dreapta, fiind un politician gaullist, suporter al taxelor mai mici, al eliminării controalelor de prețuri, a pedepselor mari pentru crimă și terorism și a privatizării afacerilor.

Chirac nu a dorit război cu Irakul decât ca ultimă soluție (cu rezoluție și mandat a Consiliului de Securitate al ONU) în 2002 și 2003, cerând participarea inspectorilor ONU pentru mai mult timp. Împreună cu cancelarul german, Gerhard Schröder, și cu președintele rus, Vladimir Putin, el a cerut diplomație în loc de război.

Fluxul de știri
0