Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Flagrant la un colegiu din capitală: Mită de mii de euro, limbaj licențios – Video

© Sputnik / Miroslav RotariPercheziții la administrația de stat a drumurilor
Percheziții la administrația de stat a drumurilor   - Sputnik Moldova
Abonare
Două profesoare de la Colegiul de Ecologie din Chişinău au fost reținute de ofițerii CNA. Acestea sunt cercetate pentru că ar fi perceput bani de la elevi în schimbul favorizării acestora la examene sau pentru majorarea notelor.

CHIȘINĂU, 26 sept - Sputnik. Ofițerii CNA și procurorii Anticorupție le-au reținut pe două profesoare de la Colegiul de Ecologie din Chișinău. Acestea sunt bănuite de trafic de influenţă. Cadrele didactice sunt suspectate că ar fi pretins şi perceput bani de la elevi în schimbul favorizării acestora la examene sau pentru majorarea notelor. De remarcat limbajul suburban al celor două cadre didactice.

Femeile au fost documentate mai mult timp de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, după ce aceştia au fost sesizaţi că profesoarele ar mai fi luat bani de la elevi pentru a-i ajuta să susţină examenele sau pentru a le mări notele la unele discipline.

Экзамен - Sputnik Moldova
Educație
Taxe pentru program prelungit în școli: Avertismentul CNA pentru părinți

Oamenii legii au constatat acestea primeau de la grupe de elevi bani pentru a determina alţi profesori să le acorde note majorate sau pentru a nu-i lăsa restanţieri la unele discipline.

Transmiterea banilor a fost documentată cu mijloace speciale, iar în imaginile obţinute de anchetatori se constată perceperea banilor de la elevi, dar şi nemulţumirea profesoarelor în cazurile în care sumele transmise sunt mai mici decât cele pretinse. În episoadele cercetate se constată primirea a 10 mii de lei de la mai multe clase de elevi – bani destinaţi influenţării unor profesori în vederea asigurării susţinerii examenelor şi majorării notelor.

Pe acest caz a fost pornită o cauză penală pentru trafic de influență, iar în această dimineaţă, CNA şi PA au operat percheziţii la domiciliile bănuitelor. La una dintre bănuite a fost ridicată suma de 12 mii de euro, iar de la cealaltă 4 mii de euro – bani despre care acestea susţin că ar fi economii.

Până la clarificarea provenienţei acestora, mijloacele financiare se vor afla în custodia anchetatorilor. De asemenea, de la domiciliul acestora au fost ridicate înscrisuri de ciornă, inclusiv liste ale elevilor cu menţionarea sumelor de bani primite şi a notelor pentru fiecare elev în parte.

În prezent, bănuitele sunt cercetate în stare de libertate, iar dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă o amendă în mărime de până la 300 de mii de lei sau închisoare de la 3 la 6 ani.

Fluxul de știri
0