Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Exclusiv: Care va fi soarta judecătoarei Berdilo, după ce blocul ACUM a venit la putere

© Sputnik / OsmatescoIgor Grosu
Igor Grosu - Sputnik Moldova
Abonare
Numele judecătoarei Rodica Berdilo a devenit cunoscut societății după ce a anulat alegerile din municipiul Chișinău, învingător fiind, candidatul actual la funcția de primar al municipiului Chișinău Andrei Năstase
Exclusiv: Care va fi soarta judecătoarei Berdilo, după ce blocul ACUM a venit la putere

Blocul ACUM, dar și o serie de juriști au criticat dur decizia luată de judecătoarea Rodica Berdilo, catalogând-o ca fiind una ilegală. Deputații din actuala majoritate parlamentară, mai exact cei din blocul ACUM, au menționat în nenumărate rânduri că Berdilo trebuie să fie trasă la răspundere, respectiv deferită justiției pentru că a executat ordine politice.

În vâltoarea mai multor evenimente, noua putere a lăsat pe un plan secund acest subiect, iată de ce l-am întrebat pe deputatul PAS Igor Grosu care va fi soarta de mai departe a Rodicăi Berdilo.

”Bună întrebare, însă la ea trebuie să ne de-a răspuns judecătorii, inspecțiile judiciare. O să le șoptim să revină la subiectul acesta și să ne spună ce a fost cu această decizie. Ei au șters cu buretele ce au votat peste 200 de mii de alegători. A fost un șoc. Trebuie să revenim la acest subiect și să vedem ce a determinat-o pe Berdilo să anuleze un scrutin din cauza unui îndemn la vor”, spune Igor Grosu.

Alegerile locale noi din Chișinău, organizate anul trecut, au fost câștigate de Andrei Năstase. Rezultatele au fost însă anulate, argumentul instanței fiind că acesta a făcut agitație electorală în ziua tăcerii, printr-un live pe Facebook, care ar fi influențat, în opinia magistratei, opțiunea electoratului. Ulterior, procesul verbal prin care Năstase a fost sancționat pentru agitație electorală a fost anulat. Politicianul s-a plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) că i-ar fi fost violat dreptul la exprimare, iar în luna august CEDO a început să examineze cauza lui Andrei Năstase privind anularea alegerilor locale din iunie 2018, pentru șefia Primăriei Capitalei.

Autor: Tatiana Cebotari

Fluxul de știri
0