Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din rău în mai rău: Evoluția prețurilor producției industriale în Moldova

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaMuncitor
Muncitor - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Biroul Național de Statistică, prețurile producției industriale au crescut considerabil în luna august a acestui an față de aceiași perioadă a anului trecut.  

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Prețurile producătorilor în industrie cresc tot mai mult de la an la an. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în acest sector prețurile în luna august s-au majorat cu 2,7 % față de aceiași perioadă a anului trecut, iar față de decembrie 2018 – cu 2,3%.

Industria extractivă 

Veaceslav Ioniță și Marin Ciobanu - Sputnik Moldova
Premieră pentru Moldova! Statul ar putea subvenționa afacerile în industrie

În acest sector prețurile, în luna august a acestui an, s-au majorat cu 1,2% față de luna iulie 2019. Dacă să comparăm cu aceiași perioadă a anului trecut, adică luna august 2018, creșterea este mult mai mare - 16,5%, iar față de decembrie 2018 – 12,3%.

Industria prelucrătoare 

În sectorul industriei prelucrătoare se atestă o micșorare a prețurilor cu 0,1 % în luna august a acestui an față de luna iulie. În schimb, față de luna august 2018 prețurile s-au majorat cu 2,7% și față de decembrie 2018 – cu 2,1%.

Sectorul energetic

În sectorul energetic, în luna august 2019 prețurile s-au ridicat cu 0,1 % față de luna iulie. La fel, s-a atestat o majorare a prețurilor cu 0,3 % față de august 2018 și cu 0,3% față de decembrie 2018.  

Veaceslav Ioniță și Marin Ciobanu - Sputnik Moldova
Premieră pentru Moldova! Statul ar putea subvenționa afacerile în industrie

În luna august 2019 comparativ cu luna iulie curent, preţurile la principalele grupe industriale (conform clasificării UE) au evoluat în felul următor: În industria bunurilor de folosință îndelungată și în industria bunurilor de uz curent prețurile s-au majorat cu câte 0,1%, iar în industria bunurilor intermediare (exclusiv sectorul energetic) prețurile s-au micșorat cu 0,3% și în industria bunurilor de capital – cu 0,1%. Totodată, la activități şi bunuri legate de energie prețurile au rămas la nivelul lunii iulie 2019.

Comparativ cu luna decembrie 2018 prețurile s-au majorat în industria bunurilor de uz curent cu 2,9%, în industria bunurilor intermediare (exclusiv sectorul energetic) – cu 1,7%, la activități şi bunuri legate de energie – cu 1,6% și în industria bunurilor de folosință îndelungată – cu 1,4%. Totodată, în industria bunurilor de capital prețurile au rămas la nivelul lunii iulie 2019.

Fluxul de știri
0