Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Amar, dar bun: Produsul alimentar pe care au început să-l cumpere moldovenii - Video

© Sputnik / Igor Zarembo / Accesați arhiva multimediaПродажа зелени, фото из архива
Продажа зелени, фото из архива - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii consumă tot mai multe verdețuri proaspete în ultimii ani. Dar pe lângă cele tradiționale, cum sunt mărarul, pătrunjelul și ceapa verde, tot mai frecvent caută la piață rucola sau busuiocul alb și roșu, specifice bucătăriei mediteraneene.

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik, Eleonora Lisnic. Obiceiurile alimentare ale moldovenilor au fost influențate de călătoriile și traiul în statele europene, a fost de părere Iurie Bogdan, care vinde zarzavaturi la o piață agro-alimentară din Chișinău, într-o discuție cu reporterul Sputnik Moldova.

Tot mai mulți oameni vin la piață după rucola, busuioc, spanac și frunze de salată, așa că Iurie și soția sa Ecaterina le au pe tarabă zilnic.

Pe lângă tradiționalele pătrunjel și mărar, moldovenii s-au obișnuit să adauge în salate și verdețuri specifice bucătăriei mediteraneene. De exemplu, frunzele de busuioc îi conferă un alt „caracter” salatei de tomate.

Овощи - Sputnik Moldova
Pătrunjelul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi

Moldovenii sunt obișnuiți de mici cu mirosul de busuioc, dar cultivau în grădini soiurile folosite pentru slujbele bisericești. În ultimii ani le-au apărut în grădini și soiurile comestibile.      

Călătoriile sau traiul în Italia, Spania, Portugalia, Franța și alte state europene i-au făcut să îndrăgească gustul acestora, mai ales datorită argumentului că sunt bune pentru sănătate.

Moldovenii au însușit rapid că ierburile amărui, în primul rând rucola, trebuie stropite cu suc de lămâie și atunci devin plăcute la gust.

Mulți moldoveni au început să cultive acasă ierburile specifice bucătăriei mediteraneene, iar furnizorii și comercianții de zarzavaturi au știut să exploateze tendința.

Veselă din lut, ulcior, farfurie, lapte, pâine - Sputnik Moldova
Urda: Ce se întâmplă în organismul tău când o consumi

Comerciantul i-a povestit reporterului Sputnik Moldova că, împreună cu soția Ecaterina, comercializează în principal verdețuri pe care le cultivă ei înșiși, precum și nănașii lor, într-un sat din raionul Strășeni.

Cel puțin în această perioadă, comerciantul nu vinde produse de la furnizorii angro. Iar pe tarabă are cam toate zarzavaturile întrebate: pătrunjel, mărar, ceapă verde, leuștean, măcriș, salată, frunze și rădăcini de țelină, rucola de două soiuri, busuioc alb și roșu.

Prețurile unei legături de verdețuri este de 5-10 lei. Cu 5 lei se vând pătrunjelul, mărarul, salata. O legătură de rucola, spanac, ceapă verde, leuștean sau ceapă verde costă 10 lei.

Cert este că majoritatea celor care cumpără pătrunjel sau mărar nu se limitează la acestea, dar mai solicită și câte o legătură de salată, rucola, busuioc sau spanac.

Pentru verdețuri, mulți oameni sunt dispuși să cheltuie vreo 20 de lei în timpul unei vizite la piață, pe care spun că le consumă cu familia într-o zi, două, potrivit comercianților.   

Nutriționiștii recomandă verdețurile pentru conținutul lor de aminoacizi, inclusiv de Omega-3, care îmbunătățesc digestia, asimilarea vitaminelor și mineralelor și, prin urmare, funcționarea întregului organism.

Fluxul de știri
0