Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vezi cât la sută din strugurii moldovenești ajung pe piețele din Rusia și Belarus

© Sputnik / Miroslav RotariVeaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Abonare
Producătorii de struguri din țara noastră sunt dependenți de piața Federației Ruse și cea din Belarus. Vezi cât la sută din strugurii proaspeți moldovenești ajung pe piețele din aceste țări.
Vezi cât la sută din strugurii moldovenești ajung pe piețele din Rusia și Belarus

Piața Federației Ruse și cea din Belarus rămân a fi colacul de salvare pentru producătorii agricoli din țara noastră. Anual, aproximativ 90% din producția de mere și 50% din strugurii moldovenești ajung pe aceste piețe. Declarația aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută pentru Radio Sputnik Moldova.

Sunt disperați: Producătorii de struguri nu-și pot vinde producția – Video - Sputnik Moldova
Video
Producătorii de struguri sunt disperați: Ce se va întâmpla cu recolta din acest an – Video

„Dacă ne uităm peste producția agricolă a Republicii Moldova, în special la fructe, avem poziții unde exportul spre Federația Rusă este de 90-95%. Vorbim de mere unde practic avem o singură piață de desfacere - cea din Federația Rusă, iar dacă vorbim de struguri, atunci să știți că aproximativ 50% din această producție ajunge pe piața din Federația Rusă și Belarus”, spune expertul economic Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în 2019, Republica Moldova a înregistrat o stagnare a tot ce înseamnă exporturi.

„Timp de un an de zile, exporturile nu au crescut. Ele ar fi scăzut cu cel puțin 100 de milioane de dolari dacă nu ar fi fost industria automobilistică”, adaugă Veaceslav Ioniță.

Fluxul de știri
0