Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Moldovagaz: Anunț important pentru consumatori

Abonare
Președintele consiliului de administrație al ,,Moldovagaz”, Vadim Ceban, consideră că actualul contract de livrare a gazelor naturale, semnat de Moldova cu Gazprom în 2007, va fi prelungit pentru încă trei ani, iar prețul gazului va scădea.

Avem un contract pe termen lung care a fost semnat în anul 2007. În acel contract există o formulă conform căreia se calculează prețul gazului natural în fiecare trimestru, având la bază cotațiile la derivatele de petrol, a explicat președintele consiliului de administrație al ,,Moldovagaz”.

”În opinia noastră, formula de calcul este una convenabilă. Prețul la gazul importat va scădea, începând cu 1 octombrie, cu 15 dolari și sperăm la o diminuare și mai mare, din 1 ianuarie 2020. Așa arată datele și prognozele pe care le avem”, a precizat Vadim Ceban.

Ceban consideră importantă prelungirea acestui contract cu Gazprom pentru încă trei ani. ”Foarte mult depinde și de subiectul tranzitului gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei, discutat de Gazprom și Naftogaz”, a mai spus el.

Recent, la Chișinău a avut loc cea de-a 15-a reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborarea economică, unde a fost format un grup de lucru bilateral, în cadrul căruia vor fi conturate condițiile contractuale de furnizare și de tranzitare a gazelor naturale.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0