Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce au fugit antreprenorii moldoveni de creditul polonez și unde au ajuns

© Sputnik / Miroslav RotariIurie Nicov
Iurie Nicov - Sputnik Moldova
Abonare
Omul de afaceri Iurie Nicov este de părere că Forumul Economic Moldo-Rus care s-a desfășurat la Chișinău a fost binevenit, iar rezultate vor apărea în timpul apropiat. Nicov este proprietarul celei mai mari fabrici de uscare a legumelor din țară.
De ce au fugit antreprenorii moldoveni de creditul polonez și vezi unde au plecat

Anterior, la forumul economic din Sankt-Petersburg am semnat deja acorduri privind construcția a cinci fabrici mari, a câte 10 milioane euro, în Federația Rusă, în regiunile Kursc, Tula, Tambov, Krasnodar și Gornîi Altai. Este vorba de fabrici analogice celei din Moldova. În Belgorod am deschis o minifabrică ce prelucrează ciuperci, a declarat Nicov.

El mai spune că la ora actuală mai mulți antreprenori din Moldova, care au activat pe baza platformei fostului credit polonez, și-au schimbat partenerii strategici, orientându-se spre piețele din est.

„ Avem partenerul nostru din Federația Rusă, pe care l-am atras ca investitor în fabrica noastră de la Ungheni cu o investiție de 5 milioane de euro, în baza acelui credit polonez care așa și n-a mai fost valorificat și pe care statul l-a ratat. Ramura legumiculturii este una importantă, care oferă un adaos mare la produsul finit, dar acum ea este la pământ. Ne propunem să prelucrăm la fabrica din Ungheni aproximativ 60-70 de mii de tone de legume uscate pe an”, a mai spus Nicov.

Omul de afaceri este de părere că regulile de joc în domeniul procesării și păstrării producției agricole s-au schimbat  în ultimii ani.

„Salutăm și deschiderea autorităților. Oamenii de afaceri au schimbat modul de lucru. Antreprenorii în agricultură își construiesc frigidere de păstrare a legumelor și fructelor în Federația Rusă și transportă producția agricolă acolo pentru a o comercializa la prețuri mai mari”, a punctat Iurie Nicov.

Recent, la Chișinău s-a desfășurat Forumul Economic moldo-rus unde au participat aproximativ 1000 de reprezentanți ai mediului de afaceri din Moldova și Federația Rusă. În cadrul celor 12 sesiuni de lucru ale forumului au fost discutate subiecte ce țin de cooperarea în domeniul turismului, complexului agroindustrial, viticulturii și vinificației, sprijinirea dezvoltării afacerilor, consolidarea legăturilor interregionale.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0