Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon la Curtea Constituțională: Urmează să restabilim încrederea cetățenilor în justiție

© Photo : Facebook / Dodon IgorIgor Dodon a vizitat Curtea Constituțională
Igor Dodon a vizitat Curtea Constituțională - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele țării a mers astăzi într-o vizită la Curtea Constituțională pentru a înmâna legitimațiile noilor judecători.

CHIȘINĂU, 20 sept – Sputnik. Președintele țării Igor Dodon a mers astăzi într-o vizită la Curtea Constituțională pentru a înmâna legitimațiile noilor judecători ai Înaltei Curți, recent desemnați de Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii.

Președintele țării le-a urat magistraților Curții Constituționale succes și multă perseverență în activitatea profesională.

”Totodată, am atras atenția asupra rolului important pe care îl au în restabilirea imaginii Curții Constituționale precum și a încrederii cetățenilor în justiție”, a declarat șeful statului.

La 16 august 2019, noii judecători ai Curţii Constituționale au depus jurământul în faţa Parlamentului, a preşedintelui Republicii Moldova şi a Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii Vladimir Țurcan și Domnica Manole au fost numiți de Parlament, Eduard Ababei și Serghei Țurcan – de Consiliul Superior al Magistraturii, iar Liuba Şova şi Nicolae Roșca au fost numiți de Guvern.

Молоток в зале судебных заседаний - Sputnik Moldova
Politică
Curtea Constituțională se întrunește în ședință: Vezi prima decizie pe care o va lua

Judecătorii Curţii Constituţionale l-au ales, pe data de 19 august, în calitate de preşedinte al Curţii pe Vladimir Ţurcan. Potrivit legii, preşedintele Curţii se alege prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă judecătorul Liuba Şova.

Curtea Constituţională este compusă din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Fluxul de știri
0