Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Producător de fructe: Putem să exportăm, dar nu ni se permite

© Sputnik / OsmatescoИон Кхилиану
Ион Кхилиану - Sputnik Moldova
Abonare
Antreprenorul Ion Chilianu speră că în urma celei de a doua ediții a Forumului Economic Moldo-Rus va putea să exporte direct în Federația Rusă fructele pe care le cultivă compania pe care o gestionează.
Producător de fructe: Putem să exportăm, dar nu ni se permite

80 la sută dintre fructele cultivate de compania gestionată de Ion Chilianu ajung în Federația Rusă. De export se ocupă însă întreprinderile intermediare, chiar dacă antreprenorul are capacitatea să desfășoare direct această activitate. Problema este că mai mulți producători din țara noastră nu au drept de export, din cauza formalităților anevoioase.

”Așteptăm să ni se permită exportul în Federația Rusă. Până în prezent, am exportat prin intermediari și vrem să o facem direct. Sperăm, după acest forum, să depășim acest obstacol. Am fost vizitați de reprezentanții Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară și nu au existat obiecții. Sper ca întreprinderea noastră să primească dreptul de export. Avem toate condițiile necesare pentru această activitate: de producere, ambalare, depozite frigorifice moderne, cantitate suficientă de fructe pentru a satisface cerințele rețelelor mari de magazine”, ne-a relatat Ion Chilianu.

De asemenea, antreprenorul planifică să livreze fructele în diverse regiuni ale Rusiei. Ca urmare, își dorește ca deciziile luate în cadrul Forumului Economic Moldo- Rus să faciliteze acest proces.

”Vrem să ne extindem în zonele de nord ale Rusiei. În prezent, dezvoltăm  un asortiment mai mare de produse. Încercăm să vedem de ce au nevoie regiunile nordice. De exemplu, în unele zone sunt solicitate merele roșii, în altele – merele albe.  Acum  avem un produs nou cum este pruna uscată și vrem să găsim parteneri interesați să realizeze acest produs”, ne-a mărturisit Ion Chilianu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0