Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Producătorii de lapte și produse lactate bat alarma: suntem un sector fără piață de export

© Sputnik / Rodion ProcaCarolina Linte
Carolina Linte - Sputnik Moldova
Abonare
Producătorii de Lapte și Produse Lactate din Moldova se confruntă cu aceleași probleme de ani buni. Guvernările vin și pleacă, însă problemele rămân aceleași.
Producătorii de lapte și produse lactate bat alarma: suntem un sector fără piață de export

Directorul executiv al asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate, Carolina Linte, susține că pentru a se dezvolta acest sector este nevoie de politici serioase în acest domeniu. Carolina Linte a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” că invazia importurilor de lapte și produse lactate se menține la cote maxime, iar exportul produselor din acest sector lasă mult de dorit.

” Cele mai multe produse de import vin din Ucraina și Belarus, care au adesea și un preț mai mic, decât produsele autohtone. Prețul redus al produselor de import se explică prin capacităților de producție a țărilor exportatoare , dar și a politicilor protecționiste din acele state pentru sectorul menționat. Am făcut o listă a produselor de import și export, respectiv am obținut o listă de patru pagini cu produse exportate și douăsprezece de import”, susține Carolina Linte.

Ea menționează că respectivul sector nu are piață de desfacere. Iar piața Federației Ruse este foarte importantă pentru producătorii noștri.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2018, producția de lapte în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 15 la sută.

Fluxul de știri
0