Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Am putea să nu mai stăm la coadă la vama cu România: Propunerea autorităților

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUVama Sculeni
Vama Sculeni - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile din țara noastră și cele din România analizează posibilitatea de a crea puncte comune de trecere a frontierei.

CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. Autoritățile din țara noastră și cele din România analizează posibilitatea de a crea puncte comune de trecere a frontierei cu țara vecină. În acest context a avut loc o ședință comună cu participarea directorului adjunct interimar al Serviciului Vamal, Viorel Doagă, și directorului programului USAID ”Reforme Structurale în Moldova”, Douglas Muir.

пограничная полиция - Sputnik Moldova
Societate
Situația la frontieră: Iată câți cetățeni străini au vrut să intre ilegal în țară

Experții programului examinează legislația țării noastre și cea a României pentru a identifica oportunitățile pentru fortificarea instrumentelor de cooperare dintre autoritățile de frontieră din Republica Moldova și România. 

Organizarea punctelor de trecere a frontierei cu o singură oprire dintre țările UE și non-UE este un instrument eficient de control care permite atât reducerea timpului de traversare a frontierei, cât și diminuarea cheltuielilor de întreținere a infrastructurii punctelor de trecere și contribuie semnificativ la fluidizarea traficului.

Conducerea Serviciului Vamal a apreciat asistența acordată de către programul USAID în implementarea unor obiective strategice orientate spre modernizarea instituției și a precizat că acest studiu, însoțit de recomandările de rigoare, va constitui un punct de pornire pentru îmbunătățirea situației pe ambele părți ale frontierei.

Import-export - Sputnik Moldova
Reguli mai simple la vamă pentru exportatorii moldoveni - detalii

Agenda a mai inclus și două vizite de lucru la posturile vamale ”Palanca” și ”Leușeni”, în cadrul cărora au fost examinate, din punct de vedere practic, procedurile de control la frontieră și au fost evaluate elementele de infrastructură.

Colaborarea dintre Serviciul Vamal și Programul USAID ”Reforme Structurale în Moldova” este stabilită printr-un plan comun de acțiuni pentru anii 2018-2020. Rezultatele scontate vizează facilitarea comerțului, îmbunătățirea calității serviciilor prestate de către Serviciul Vamal, modernizarea și consolidarea infrastructurii informaționale, armonizarea legislației vamale, dezvoltarea Programului AEO și a comerțului electronic.

Fluxul de știri
0