Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Comunicarea cu propriul copil devine tot mai anevoioasă? Vezi ce ai de făcut

© Sputnik / OsmatescoNatalia Toma
Natalia Toma - Sputnik Moldova
Abonare
Copilul spune NU la orice? Face mofturi, plânge și refuză să coopereze indiferent de ceea ce îi ceri? Nu ești singurul părinte care trece prin așa ceva. Vezi cum trebuie să acționezi
Comunicarea cu propriul copil devine tot mai anevoioasă? Vezi ce ai de făcut

Copilul refuză să-și strângă jucăriile? Nu reacționează nicicum la solicitările pe care i le faci? Nu ești singurul părinte care se confruntă cu așa situație. Potrivit specialiștilor, apariția unor momente mai tensionate în relația părinte-copil reprezintă o normalitate. Important este ca părinții să fie pregătiți pentru a gestiona eficient astfel de situații.

Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale anunță un atelier de lucru pentru părinții care sunt deschiși pentru a învăța cum să gestioneze situațiile de criză, dar și pentru cei care vor să facă echipă bună cu propriul copil.

Potrivit organizatorilor, cursul se va desfășura pe parcursul a șase săptămâni.

„Startul atelierului „Secretele unui părinte eficient” va fi dat pe 27 septembrie, iar în cele șase săptămâni cât va dura cursul, vom trece șase module care vor avea tematici diferite. De exemplu, la primul modul participanții vor afla care sunt necesitățile primordiale ale copilului pentru o dezvoltare psiho-emoțională și socială în primii ani de viață. În alt modul, părinții vor afla informații cu privire la crizele de vârstă și cum pot fi depășite. La fel, nu pot să nu menționez modulul care vizează rolul disciplinării pozitive, efectele recompenselor și pedepselor, rivalitatea dintre frați, gelozia, rolul fricilor copiilor, divorț și altele”, a declarat doctoral în psihologie Natalia Toma în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova.

Și asta nu e tot. După întrunirile săptămânale, participanții vor pune în practică strategiile prezentate în cadrul atelierelor.

Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova
Psiholog: Nu mai dați vina pe pedagogi, educați copiii până a merge la școală

„Participanții vor avea o temă pentru acasă. Mai exact, părinții vor trebui să facă anumite lucruri cu copii lor. Această temă pentru acasă va trebui realizată până la următorul curs, adică până vinerea următoare. Noi vom analiza situațiile și vom discuta despre schimbările produse, dificultățile care le-au întâmpinat. Noi vrem ca acest curs să fie mai mult practic”, adaugă doctoral în psihologie Natalia Toma.

Intenția specialiștilor nu este întâmplătoarea. Astăzi, bibliotecile și internetul abundă în cărți și alte surse care ne învață cum să ne educăm copii. Teoria nu este însă suficientă pentru realitățile de zi cu zi.

„Astăzi, foarte multă lume citește cărți, se informează de pe internet, dar când se ajunge în situația concretă cu copilul apar problemele. Părinții nu știu cum să acționeze. Noi vrem ca la acest atelier părinții să învețe niște lucruri practice, să-i asigure o bună comunicare și înțelegere cu copilul, să-i deschidă noi posibilități în rolul de părinte”, adaugă profesorul universitar Natalia Toma.

Doctorul în psihologie dă asigurări că participanții la atelier vor simți schimbări imediate în comportamentul celor mici. Cert este că pentru ca aceste schimbări să nu se lase mult așteptate, participanții vor trebui să nu se abată de la instrucțiunile primite în timpul atelierelor.

„Părinții vor avea de testat niște sarcini, sarcini care vor avea misiunea de a schimba în primul rând comportamentul părintelui, fiindcă copilul este un burete care îmbibă în el absolut tot ce primește din exterior și mai cu seamă de la părinți. Respectiv, el va răspunde din primele zile la schimbarea de atitudine a părintelui”, adaugă formatorul Natalia Toma.

Fără îndoială, secretele învățate la curs vor fi utile părinților pentru tot restul vieții.

„La finele acestui curs, după șase săptămâni, părinții vor rămâne cu niște abilități practice necesare pentru gestionarea diferitor situații care apar în viața de zi cu zi. Important este ca părinții să accepte că sunt și alte puncte de vedere. Ei trebuie să înțeleagă că noi vrem să le ușurăm munca de părinte pentru a se putea bucura de acest rol”, adaugă Natalia Toma.

De ce apar comportamentele dificile la cei mici, dar și care sunt strategiile care le pot adopta părinții pentru a ajuta copiii să le depășească, aflați în emisiunea integrală atașată mai sus.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0