Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Anestezia, marea frică a pacienților: Cât de sigură este această procedură în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariRuslan Baltaga
Ruslan Baltaga - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru realizarea oricăror proceduri invazive sau intervenții chirurgicale, este necesară efectuarea anesteziei. Adesea, anestezia este una dintre cele mai frecvente temeri pe care le are un pacient înainte de operație.
Anestezia, mare frică a pacienților: Cât de sigură este această procedură în Moldova

Specialiștii îi asigură pe oameni că tehnologia a avansat mult în ultimii ani, iar scopul principal al acestei proceduri este confortul pacientului şi al chirurgului. De această părere este și medicul anestezist-reanimatolog, Ruslan Baltaga, care explică că anestezia, în termenii cei mai simpli, înseamnă "fără durere", important detaliu de luat în considerare în contextul unei intervenții chirurgicale.

Tipul de anestezie pentru un anumit pacient supus unei anumite intervenții chirurgicale este cel hotărât de medicul anestezist şi explicat pacientului, care să reducă cel mai mult toate riscurile posibile.

"Este un lucru normal ca pacientul să adreseze întrebări sau să simtă frică, întrucât există și cazuri mai complexe în care survin diverse complicații. Totuși, anestezia a evoluat foarte mult în ultimii ani. De la o manevră foarte riscantă, s-a ajuns la o manevră aproape sigură", a subliniat doctorul Ruslan Baltaga, medic anestezist.

În prezent, medicii anesteziologi aplică în cadrul intervențiilor chirurgicale așa numita anestezie regională, pe lângă cea locală și generală. Aceasta fiind o aplicare performantă utilizată de Comunitatea Internațională de Anesteologie

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0