Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curs valutar BNM pentru 16 septembrie: Ce se întâmplă cu euro

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют  - Sputnik Moldova
Abonare
Leul pierde teren în raport cu toate valutele de referință, în mod special, față de euro și dolar, dar și față de leul românesc și rubla rusească.

CHIȘINĂU, 16 sept – Sputnik. Banca Națională a Republicii Moldova a stabilit pentru astăzi un curs de 19,69 lei pentru un dolar, față de 19,52, care a fost cursul Băncii Centrale pentru ultimele zile din săptămâna trecută. Adică, peste noapte, leul s-a depreciat cu tocmai 16 bani.

Обмен валют - Sputnik Moldova
Inflația - peste prognoza BNM: Legătura dintre scumpirea alimentelor și acordul cu FMI

Leul s-a depreciat și în raport cu dolarul. Este adevărat într-o măsură mai mică, cu doar șase bani. Cursul recomandat pentru astăzi de Banca Națională este de 17,76 lei pentru un dolar, în timp de la sfârșitul săptămânii trecute acesta a fost de 17,70 lei.  

 S-au apreciat în raport cu leul și hrivna ucraineană (0,71 lei), și leul românesc (4,16), și rubla rusească (0,27).

Deprecierea monedei naționale constituie o problemă pentru moldovenii care-și primesc salariul în lei, dar cumpără euro și dolari pentru a aduna, de exemplu, de un apartament sau o mașină. Sau plătesc rata la bancă pentru ipotecă sau un alt credit, care este calculată în valută.

De asemenea, deprecierea leului conduce la creșterea prețurilor produselor de import, fapt care provoacă și creșterea prețurilor la mărfurile autohtone.

© Photo : Banca Națională Cursul valuta stabilit de Banca Națională pentru 16 septembrie 2019
Curs valutar BNM pentru 16 septembrie: Ce se întâmplă cu euro - Sputnik Moldova
Cursul valuta stabilit de Banca Națională pentru 16 septembrie 2019

În schimb, exportatorii moldoveni sunt avantajați de scumpirea valutelor, dat fiind că mărfurile lor devine mai competitive ca preț pe piețele din exterior.

Fluxul de știri
0