Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Peste 70 la sută din români nu ar susține SUA în cazul unui conflict cu Rusia sau China

© AP Photo / Vadim GhirdaMilitari ai armatei Române
Militari ai armatei Române - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Peste 65 la sută din români ar prefera să rămâne neutri într-un eventual conflict dintre SUA și Rusia, iar 5 la sută ar ține parte Rusiei, se arată într-un studiu al Consiliului European pentru Relațiile Externe.

BUCUREȘTI, 13 sept – Sputnik. O veste proastă pentru cei care mai speră în solidaritatea partenerilor euro-atlantici: majoritatea statelor europene nu ar fi dispuse să susține Statele Unite în cazul declanșării unui conflict cu Federația Rusă. Chiar dacă România este prezentată de experți dreptul una din cele mai pro-americane țări, datele unui studiu, realizat recent, arată că românii se află în categoria statelor care sunt cel mai puțin dispuse să-și susțină partenerii americani.

Ce parte ați susține în cazul unui conflict între SUA și Rusia

O bună parte a românilor ar prefera să rămâne neutri într-un eventual conflict între SUA și Rusia, potrivit datelor unui studiu realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (European Council on Foreign Relations). În cazul declanșării unui conflict între Washington și Moscova, doar 17 la sută din români ar fi gata să țină parte SUA, 5 la sută – Rusiei, iar 65 la sută ar prefera să nu rămână neutri.

Dintre toate statele prezentate în cercetare, cele mai predispuse spre neutralitate se arată Austria și Grecia, unde 85, respectiv, 81 la sută din respondenți au declarat că ar prefera să nu țin părte niciunei tabere în cazul unui conflict. Tot în cazul Greciei și Austriei se observă un procent foarte scăzut al celor care ar fi dispuși să aleagă dintre Moscova și Washintonul: doar 5 la sută din greci ar susține SUA și 7 la sută - Rusia; 4 la sută din austrieci ar susține SUA și 6 la sută - Rusia.

În cazul Germaniei, 70 la sută ar prefera neutralitatea (12 la sută - SUA, 7 la sută - Rusia), în Ungaria - 71 la sută sunt în favoarea neutralității, în timp ce de partea americanilor s-ar situa 13 la sută, iar de partea Rusiei - 6 la sută. Cea mai pro-rusă s-a dovedit a fi Slovacia, unde 20 la sută ar susține Moscova într-un eventual conflict și doar 6 la sută - Washingtonul.

La polul opus se află Polonia, unde 33 la sută ar fi gata să susțină SUA, 6 la sută ar susține Rusia, iar neutralitatea ar prefera 45 la sută, și Danemarca – 28 la sută ar susține SUA, 4 la sută – Rusia și 53 la sută – neutralitatea.

În ceea ce privește un eventual conflict între SUA și China, românii ar avea aproximativ aceeași poziție: 17 la sută - ar ține parte americanilor, 5 la sută - chinezilor, iar 64 la sută ar prefera neutralitatea.

Ce parte ați susține în cazul unui conflict între SUA și China?

Potrivit autorilor studiului, aceste date arată că majoritatea cetățenilor europeni își doresc o Uniune Europeană suficient de puternică pentru a nu urma orbește alte mari puteri și preferă o Europă neutră în disputele geopolitice, favorizând un concept al suveranității strategice a Europei.

De asemenea, sondajul arată că între 54 la sută și 83 la sută dintre respondenți preferă ca țara lor să rămână neutră în cazul unei dispute între SUA și China. Desigur, aceasta nu mai este doar o teorie, având în vedere războiul comercial care are loc între cele mai mari două economii ale lumii. Şi în acest caz polonezii s-au arătat cei mai pro-americani din grupul de ţări, 24 la sută afirmând că ar dori ca ţara lor să fie din partea SUA. Aceeaşi poziţie au avut-o doar 4 la sută dintre austrieci, 6 la sută dintre greci și 8 la sută dintre slovaci.

Sondajul indică o „prăbuşire” clară a încrederii europenilor în SUA și în sistemul global, scrie finance.yahoo.com  

„Europenii simt, în mod îndreptăţit, că trăiesc într-o lume în care regulile nu sunt prea clare. Aceasta le alimentează năzuinţa de a-și lua destinul în propriile mâini, tocmai pentru că vor să simtă că se află în siguranţă, iar ei nu simt aceasta în acest moment”, a spus Susi Dennison, cercetător principal la ECFR și autoarea raportului.

Studiu a fost realizat pe un eșantion de peste 60.000 de persoane din 14 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Franța, Slovacia, Polonia, Spania, dar şi România.

Fluxul de știri
0