Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bolea: Există ideea ca procurorul general să fie ales de Adunarea Generală a Procurorilor

© Sputnik / OsmatescoVasile Bolea
Vasile Bolea - Sputnik Moldova
Abonare
Discuțiile pe marginea conceptului de reformare a justiției sunt în toi. Autoritățile și experții în domeniu au diferite opinii vizavi de modalitatea cum trebuie să fie ales procurorul general și cine ar trebui să facă parte din comisia de selectare a procurorului, după conceptul prezentat de Ministerul Justiției.
Bolea: există ideea ca procurorul general să fie ales de Adunarea Generală a Procurorilor

Astfel, mai mulți experți și procurori se dau cu părerea și menționează că șeful Procuraturii Generale ar trebui să fie ales de către Adunarea Generală a Procurorilor. I-am solicitat părerea în această chestiune membrului Comisiei Juridice Numiri și Imunități din Parlamentul Republicii Moldova, deputatul PSRM Vasile Bolea, care a menționat că această posibilitate a fost analizată de către autorități.

”Există așa o idee ca procurorul General să fie ales de către Adunarea Generală a Procurorilor. Însă, pentru asta e nevoie de mai mult timp și din punct de vedere tehnic nu se reușește, întrucât pentru acest lucru e nevie să modificăm Constituția și să așteptăm un an de zile. Din acest motiv, această idee stă într-o parte”, a declarat Vasile Bolea în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova.

CSP a lansat, pe data de 9 august, concursul pentru suplinirea funcției de procuror general al Republicii Moldova. În cadrul acelei ședințe a CSP au fost discuții aprinse cu privire la lansarea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General. Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a cerut amânarea inițierii acestui concurs pe motiv că acum la Ministerul Justiției se află un proiect de modificare a Legii Procuraturii prin care se propun și unele schimbări la procedura de selectare a candidatului pentru funcția de Procuror General.

Cu toate acestea, concursul anunțat de CSP s-a încheiat în data de 10 septembrie. Pentru funcția de procuror general și-au depus dosarele șapte pretendenți.

Autor: Tatiana Cebotari 

Fluxul de știri
0