Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Perju: Instabilitatea politică din țară i-a alungat pe investitorii ruși

© Sputnik / Miroslav RotariIon Perju
Ion Perju - Sputnik Moldova
Abonare
Opinie: Oamenii de afaceri ruși au renunțat să investească milioane de dolari în economia Republicii Moldova din cauza instabilității politice.
Ion Perju: Instabilitatea politică din țară a alungat investitorii ruși

După Forumul Economic Moldo-Rus, desfășurat anul trecut, au fost semnate șapte acorduri de investiții directe în economia moldovenească. Oamenii de afaceri ruși urmau să implementeze proiecte în valoare de câteva zeci de milioane de dolari. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, din cauza instabilității politice din țară. Declarația a  fost făcută, în cadrul emisiunii, ”ATITUDINI”, de către Ion Perju, consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul Agroindustrial.

”Tot atunci a fost negociat un acord în valoare de 120 de milioane de dolari într-un proiect de iluminat nocturn în Autonomia Găgăuză. Investitorul a tot așteptat să se îmbunătățească situația politică. Se vorbea mult că vor fi făcute schimbări, că vor fi trași la răspundere cei implicați în furtul miliardului. Instabilitatea politică din țară, din acea perioadă, a fost un obstacol în calea investițiilor rusești”, a relatat Ion Perju.

Situația ar putea să se schimbe însă spre bine, după cea de-a doua ediție a Forumului Economic Moldo-Rus, care se va desfășura în perioada 19-21 septembrie 2019. Și asta deoarece, susține Ion Perju, noul Guvern este deschis pentru a restabili cooperarea economică cu Federația Rusă.

”Spre regret, mulți ani relațiile economice cu Rusia au fost puse doar pe umerii președintelui țării, Igor Dodon. Noua guvernare este mult mai deschisă de a restabili cooperarea economică cu Federația Rusă. Toți susțin că avem nevoie de piața acestei țări, în special, pentru producția din domeniul agroalimentar. Dar avem nevoie și de investiții. Vor participa în acest an reprezentanții Guvernului? Au fost invitați”, a opinat Ion Perju.

În cadrul celei de-a doua ediție a Forumului Economic Moldo-Rus vor fi discutate subiecte privind cooperarea dintre Moldova și Rusia în domeniile turismului, agriculturii, industriei vitivinicole, transferului de tehnologii, experienței internaționale în domeniul protecției și dezvoltării afacerilor. La eveniment vor participa peste 1000 de delegați din 13 țări ale lumii.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizionați emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0