Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Comunicatul Ministerul rus de Externe privind vizita lui Nicu Popescu la Moscova - detalii

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaЗдание министерства иностранных дел России в Москве
Здание министерства иностранных дел России в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul rus de Externe a difuzat un comunicat privind vizita lui Nicu Popescu în Federația Rusă - detalii de pe agenda bilaterală.

CHIȘINĂU, 10 sept - Sputnik. Ministerul rus de Externe a emis un comunicat privind vizita de lucru al Ministrului de Externe, Nicu Popescu, la Moscova, în care punctează cele mai importate subiecte de pe agenda relațiilor bilaterale.

Astfel, în cadrul discuțiilor între ministrul rus de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, și Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova Nicu Popescu, care urmează să aibă loc la data de 11 septembrie, vor fi abordate subiecte ce țin de impulsionarea cooperării multilaterale dintre Rusia și Moldova.

”Părțile urmează să-și ”sincronizeze ceasurile” pe întreaga agendă a relațiilor bilaterale și să o actualizeze pe baza principiilor prevăzute în Tratatul de prietenie și cooperare din 2001”, precizează Ambasada printr-un comunicat.

Subiectele care urmează a fi discutate

Ministerul rus de Externe precizează că părțile vor face schimb de opinii cu privire la:

  • modalitățile de intensificare a dinamicii cooperării dintre MAE din ambele țări, interacțiunea între instituțiile sectoriale, precum și relațiile pe plan cultural și umanitar și cele din alte domenii;
  • dezvoltării cadrului legal al relațiilor bilaterale în vederea actualizării și îmbunătățirii acestuia (numărul total de acorduri bilaterale totalizează aproximativ 170 de documente);
  • problemelor cooperării comerciale și economice. Va avea loc un schimb de opinii cu privire la perspectivele de cooperare în domeniul energiei, investițiilor și agriculturii.
  • componenta interregională a cooperării economice ruso-moldovenești. Acest subiect va fi discutat inclusiv în cadrul celui de-al II-lea Forum Economic Moldo-Rus, programat pentru 20-21 septembrie a.c. la Chișinău, care devine o platformă importantă pentru dezvoltarea contactelor între cercurile d
  • un șir de probleme de cooperare internațională și regională în cadrul ONU, OSCE, OCEMN și alte structuri multilaterale, în vederea coordonării interacțiunii dintre Federația Rusă și Republica Moldova în cadrul Comunității Statelor Independente, precum și într-o utilizare pe deplin a statutului de observator în Uniunea Economică Eurasiatică, obținută de Chișinau în mai 2018.
  • situația privind reglementarea chestiunii transnistrene, ținând cont de perspectivele emergente de intensificare a dinamicii procesului de negociere, precum și în vedera contribuirii la promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între Chișinău și Tiraspol. 

Ministerul rus de Externe își exprimă speranța că discuția între cei doi miniștri de Externe vor contribui la ”consolidarea relațiilor ruso-moldovenești, inclusiv la rezolvarea problemelor acumulate pe parcursul ultimilor ani”.

Fluxul de știri
0