Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Surpriza monedei euro: Cursul valutar BNM pentru 9 septembrie

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Prețul euro a scăzut cu 5 bani față de duminică la cursul oficial, în timp ce prețul dolarului a rămas la același nivel.

CHIȘINĂU, 9 sept – Sputnik, Eleonora Lisnic. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru luni, 9 septembrie, un dolar american echivalează cu 17,91 lei, un euro – cu 19,75 lei, o hrivnă ucraineană – cu 71 de bani, un leu românesc – cu 4,17 lei moldovenești, o rublă rusă – cu 27 de bani.

Cotația euro urcase cu tocmai 36 de bani la cursul oficial din 4-6 septembrie, iar prețul dolarului crescuse cu 13 bani.

Курс валют - Sputnik Moldova
Câtă valută a cumpărat BNM în august: Intervenție ce dăunează economiei Moldovei - expert

La unitățile de schimb valutar ale unor importante bănci din Republica Moldova, prețul de vânzare al dolarului atingea la sfârșitul săptămânii trecute valoarea de 17,99 lei, fiind astfel menținut cu un ban sub pragul psihologic de 18 lei. 

BNM a intervenit în august pe piața valutară, cumpărând valută ce echivalează cu 9,8 milioane de dolari americani.

Rulajul lunar al pieţei valutare în numerar din Republica Moldova echivalează, în medie, cu 350 de milioane de dolari americani.

Prevalarea ofertei de valută asupra cererii are ca efect aprecierea leului, în timp ce oferta sub cerere determină scumpirea valutelor și, respectiv, deprecierea monedei naționale.

Banca centrală a precizat că rezervele sale valutare constituiau aproape 3 miliarde de dolari la sfârșitul lunii august, fiind în scădere cu peste 37 de milioane de dolari față de situația din 31 iulie.

BNM prognozează, în cel mai recent raport, o rată a inflației de 5% în 2019 și de 6,7% în 2020.

Fluxul de știri
0