Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La prețul aurului: Asigurarea cu apă potabilă a Moldovei

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram

Problema apei potabile este una dintre cele mai importante pentru omenire. În ce situație se află Moldova la acest capitol, și din ce surse se formează rezervele de apă din care se alimentează populația – aflați asta din infograficul Sputnik.

Specialiștii spun că în Republica Moldova, deja de ani buni, există o problemă majoră în ceea ce privește rezervele de apă potabilă, chiar dacă există percepția că acestea ar fi considerabile.

Ion Șalaru - Sputnik Moldova
Expert: Apa nu e bună pentru consum în 80 la sută din fântâni, unele trebuie lichidate

De exemplu, coordonatorul pe comunicare al Societății Ecologice Biotice, Petru Vinari, a declarat în cadrul unei emisiuni radio la Sputnik Moldova că apa în țara noastră este poluată și adesea nu este bună pentru consum. Însă oamenii o consumă totuși, pentru că nu cunosc acest lucru sau pentru că nu au alternativă.

O problemă gravă prezintă și râul Nistru, sursa principală de apă pentru mai multe orașe din Moldova, care este însă poluat cu ape reziduale.

Asigurarea cu apă potabilă a localităților din țară se bazează pe trei surse: apele subterane, cărora le revin 65% din volumul total al apei consumate, și apele de suprafață, cărora le revine 34,8% din volumul apei consumate. A treia sursă sunt lacurile de acumulare și izvoarele.

Specialiștii spun că apă acumulată în sursele subterane este suficientă pentru asigurarea consumului de apă într-un viitor apropiat, însă acestea nu sunt repartizate uniform pe teritoriul țări.

Cea mai mare concentrate a apelor subterane este în bazinul râului Nistru, în special în partea de jos a acestuia.

în zona Prutului, în regiunile de centru şi de sud, rezervele de ape subterane de bună calitate practic lipsesc.

Responsabilii din domeniu au elaborat un șir de măsuri care ar trebui întreprinse neîntârziat pentru a ameliora situația în domeniu.

Fluxul de știri
0