Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Alegeri în Rusia: Rezultate prealabile și poziția MAEIE cu privire la alegerile din Crimeea

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaAlegeri în Rusia
Alegeri în Rusia - Sputnik Moldova
Abonare
În Rusia au avut loc duminică alegeri de toate nivelurile, organizate în toate cele 85 de regiuni ale țării.

CHIȘINĂU, 9 sept – Sputnik. În Federația Rusă continuă numărarea voturilor în cadrul alegerilor locale și regionale de toate nivelurile care au avut loc duminică, 8 septembrie. După numărarea a 100% din voturi, au fost stabiliți deja câștigătorii în cadrul alegerilor guvernatorilor din câteva regiuni ale țării.

Cetățenii Rusiei au ales duminică deputați în 13 adunări legislative, guvernatorii în 16 unități administrative. În 22 de centre administrative au avut loc alegeri în Duma orășenească, iar în trei capitale de regiuni au fost aleși conducătorii administrațiilor municipale.

Alegeri în Duma Moscovei

Atenția principală a fost concentrată asupra Moscovei, în capitală fiind aleși deputații în Duma orășenească.

În cursa pentru Duma orașului Moscova au participat 225 de candidați, care au luptat pentru cele 45 de fotolii de deputat.. Pentru prima dată, în trei secții de votare din capitala rusă a fost experimentat votul electronic.

După procesarea a 99,47% din procesele verbale, candidații independenți au obținut 26 de locuri în Dumă. Partidul Comunist are 14 locuri, ”Iabloko” și ”Spravedlivaia Rossia” – câte trei locuri.

Poziția MAEIE al Moldovei cu privire la alegerile din Crimeea și Sevastopol

Duminică au avut loc de asemenea alegeri în Parlamentul Crimeii și în consiliile locale.

Ministerul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene s-a grăbit deja să vină cu un comentariu în privința votului din această regiune.

”Republica Moldova nu recunoaște așa numitele alegeri organizate în Crimea şi Sevastopol ambele anexate de către Rusia. Țara noastră susține suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, menționează instituția într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Ar fi interesant de aflat dacă aceasta este doar opinia Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Moldovei sau este poziția oficială a țării. Deocamdată, niciun reprezentat al puterii din Republica Moldova nu a venit cu un comentariu la alegerile din Crimeea.

Crimeea a fost integrată în componența Rusiei după preluarea prin violență a puterii de stat în Ucraina în anul 2014. Atunci, în Crimeea a fost organizat un referendum. Locuitorii au decis în cadrul plebiscitului, cu voturile a 96,77 dintre cei care s-au prezentat la urne, că peninsula trebuie să intre în componența Federației Ruse. Ucraina consideră în continuare că Crimeea este a sa, însă un teritoriu temporar ocupat. Conducerea Rusiei a declarat în repetate rânduri că locuitorii Crimeii au votat pentru reunirea cu Rusia în mod democratic, în corespundere cu dreptul internațional și Carta ONU.

Fluxul de știri
0