Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pensia de întreținere după divorț: Detalii de care trebuie să țineți cont

© Sputnik / OsmatescoVeronica Li-Șui-Cean și Viorica Chirinicinîi
Veronica Li-Șui-Cean și Viorica Chirinicinîi - Sputnik Moldova
Abonare
În cazul desfacerii căsătoriei, soții au niște obligații financiare unul față de altul și față de copiii minori. Iată ce prevede legislația în vigoare.
Pensia de întreținere după divorț: Detalii de care trebuie să țineți cont

Atunci când soții se despart, aceștia pot ajunge la o înțelegere și să încheie un acord între ei privind plata pensiei de întreținere. Dacă ei nu se înțeleg, atunci decide instanța de judecată.

În majoritatea covârșitoare a cazurilor de divorț, soțul este obligat să achite pensia de întreținere pentru copilul minor ce se încasează din salariul şi/sau din alte venituri în mărime de: 1/4 pentru un copil; 1/3 pentru 2 copii; 1/2 pentru 3 și mai mulți copii.

În cazurile în care părintele care trebuie să-și întrețină copilul are un salariu şi/sau alte venituri neregulate sau flotante ori primeşte salariu şi/sau alte venituri, total sau parţial, în natură, ori nu are un salariu şi/sau alte venituri, precum şi în alte cazuri când, din anumite motive, încasarea pensiei de întreţinere, sub forma unei cote, este imposibilă, dificilă sau lezează substanţial interesele uneia dintre părţi, instanţa de judecată poate să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă plătită lunar sau, concomitent, într-o sumă bănească fixă şi sub forma unei cote din salariu.

Mai mult decât atât, în unele cazuri soțul este obligat să achite pensie de întreținere nu doar pentru copil, dar și pentru soția sa: dacă femeia este inaptă de muncă din motive de sănătate sau dacă soția nu se poate angaja în câmpul muncii deoarece întreține un copil cu probleme de sănătate. Totodată, în cazul în care copilul are probleme de sănătate, instanța de judecată poate să stabilească și alte plăți suplimentare precum: cheltuielile pentru investigații medicale, spitalizarea copilului, ș.a.

În anul 2018, oficial s-au înregistrat 20 de mii 399 de căsătorii. În același an s-au înregistrat peste 1,7 mii de divorțuri, în creștere cu 1,4 mii de divorțuri față de anul precedent.

Fluxul de știri
0