Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Înspăimântător: Cu cât s-a redus numărul moldovenilor în doar 27 de ani – Țara rămâne pustie

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaAeroport, control
Aeroport, control - Sputnik Moldova
Abonare
Din 1992 până în prezent, Republica Moldova a pierdut 29,1 la sută din populație sau numărul cetățenilor țării s-a redus cu tocmai 1,29 de milioane.

CHIȘINĂU, 7 sept – Sputnik. Calculul a fost făcut de economistul Veaceslav Ioniță care s-a ghidat de informațiile publice ale Biroului Național de Statistică.

Мигранты в Москве - Sputnik Moldova
Când străinii vor umple golul lăsat de moldovenii ce își părăsesc țara - Opinia expertului

Ioniță spune că cei mai mulți cetățeni moldoveni au plecat peste hotare din regiunea transnistreană.

"Populația Moldovei în 27 de ani s-a redus cu 1,29 milioane locuitori sau cu 29,1%. Cel mai puternic a fost afectat malul stâng al Nistrului, unde populația s-a redus cu 36% sau cu 263 de mii de persoane. Pe malul drept al Nistrului, în valori absolute populația a scăzut cu 1,03 milioane sau cu 27,7%", a constat Ioniță.

Expertul mai precizează că, la capitolul Populație, Moldova s-a întors înapoi cu 57 de ani, la nivelul anului 1962, când populația țării era de 3,1 milioane. Acum populația Republicii Moldova constituie puțin mai mult decât în 1962 – 3,147 milioane de oameni.

Vom preciza însă că unii experți susțin că numărul populației țării noastre ar fi mult mai mic – mai puțin de 3 milioane de oameni. Și asta pentru că mulți dintre conaționalii noștri au plecat inițiat temporar la muncă peste hotare, păstrându-și domiciliul în Republica Moldova, dar, între-timp, s-au stabilit acolo și nu vor mai reveni definitiv niciodată acasă, doar în scurte vizite, în perioada de vacanță.

Fluxul de știri
0