Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vîșinski și alte persoane eliberate în Ucraina zboară spre Moscova

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaJurnaliști pe Aeroportul Borispol
Jurnaliști pe Aeroportul Borispol - Sputnik Moldova
Abonare
La sfârșitul verii, Rusia și Ucraina au început acțiunile privind eliberarea concomitentă a persoanelor condamnate și reținute.

CHIȘINĂU, 7 sept – Sputnik. Șeful portalului RIA Novosti Ucraina Kiril Vîșinski, alături de celelalte persoane eliberate de autoritățile ucrainene în cadrul unui acord cu Federația Rusă, au decolat spre Moscova la bordul unei aeronave cu destinație specială.

Despre faptul că Vîșinski va pleca sâmbătă de la Kiev la Moscova a comunicat anterior pentru RIA Novosti directorul general al AIP ”Rossia Segodnea” Dmitri Kiseliov.

Pe rețelele de socializare a fost publicată fotografia lui Vîșinski înainte de decolare.

La sfârșitul verii, Rusia și Ucraina au început să soluționeze aspectele eliberării simultane a persoanelor condamnate și reținute.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat la Forumul Economic Estic că chestiunea privind eliberarea cetățenilor va fi rezolvată în timpul apropiat.

Vineri, juristul Rîbin a declarat pe pagina sa de Facebook că președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a grațiat persoanele a căror eliberare simultană este negocată de Kiev și Moscova. Potrivit juristului, toate persoanele în cauză vor fi transportate în același loc, conform listei convenite pentru eliberare.

Surse care cunosc bine situația au comunicat pentru RIA Novosti că din Ucraina în Rusia zboară în total 33 de persoane.

Curtea de Apel din Kiev l-a eliberat de după gratii pe directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kiril Vâșinski, măsura de arest preventiv fiind schimbată într-o obligație personală. Jurnalistul va fi obligat să vină la instanță sau la anchetator la cerere, să raporteze despre schimbarea locului de reședință sau de muncă, precum și să se abțină de la comunicarea cu martorii.

Kiril Vîșinski a fost reținut la Kiev pe data de 15 mai 2018, fiind învinuit de susținerea republicilor autoproclamate din Donbas și trădare de patrie. Pedeapsa maximă prevăzută de articolul respectiv este 15 ani de închisoare.

Anterior, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a calificat situația ca fiind una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru exercitarea directă a atribuțiilor sale profesionale, pentru exercitarea funcției de jurnalist”.
Moscova i-a transmis Kievului o notă de protest, cerând să fie încetate violențele împotriva reprezentanților presei.

Fluxul de știri
0