Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: Am convenit cu Putin, prețul pentru gazele naturale nu va fi majorat

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Accesați arhiva multimediaВстреча Путина и Додона
Встреча Путина и Додона - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Șeful statului a avut astăzi o întrevedere cu președintele Federație Ruse în cadrul căreia s-a ajuns la o înțelegere de mare importanță pentru economia țării.

CHIȘINĂU, 7 sept – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, aflat într-o vizită de o zi la Moscova, a avut o întrevedere cu președintele Federației Ruse Vladimir Putin.

Una dintre chestiunile discutate, așa cum anunțase Dodon anterior, a fost cea cu privire la gazele naturale livrate Republicii Moldova de Federația Rusă, iar rezultatul este unul extrem de important pentru populația țării noastre.

Președintele a menționat pe pagina sa de Facebook că au fost discutate  mai multe  aspecte ale dialogului strategic dintre țările noastre, acordând o atenție sporită soluționării problemei privind livrarea gazelor naturale în Republica Moldova.

Tarifele la gaze pentru consumatorii finali nu vor fi majorate

Șeful statului a dat asigurări că în anul curent prețul pentru gazele naturale nu va fi majorat, iar în anul viitor acesta ar putea fi chiar redus.

”Am ajuns la o înțelegere de principiu și am coordonat următorii pași de colaborare în sfera aprovizionării cu gaze, ceea ce ne permite să afirmăm deja la această etapă că tarifele pentru consumatorii finali nu vor crește. Începând cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești, furnizate Moldovei, va scădea”, a menționat Dodon.

Președintele țării noastre a exprimat mulțumiri conducerii Federației Ruse pentru prelungirea regimului de import fără taxe vamale pentru cinci categorii de mărfuri moldovenești din sectorul agroindustrial pe piața rusă. ”Datorită acestui fapt, volumul de produse exportate din țara noastră a crescut semnificativ în ultimele luni”, a subliniat el.

În cadrul întrevederii a fost  menționată și importanța organizării primei, din ultimii trei ani, ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică și a celui de-al doilea Forum economic moldo-rus. Ambele evenimente se vor desfășura în luna septembrie, la Chișinău.

Schimb de opinii în probleme de politică externă

Totodată, interlocutorii au examinat mai multe chestiuni legate de politica internă și cea externă a Republicii Moldova.

Igor Dodon  i-a comunicat președintelui Ruse despre activizarea contactelor cu oficiali de rang înalt din partea celor mai importanți parteneri externi ai țării noastre (FR, UE și SUA), despre rezultatele recentei întrevederi de la Bruxelles cu conducerea UE și NATO, precum și despre discursul pe care îl voi rosti la cea de-a 74-a Adunare Generală a ONU.

”Referindu-ne la reglementarea transnistreană, am menționat necesitatea conjugării eforturilor tuturor participanților la procesul de negocieri în formatul „5+2”, cu scopul identificării unui model politic eficient, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute la nivel internațional”, a scris președintele.

Fluxul de știri
0