Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prețul euro a explodat de ieri până azi: Cursul valutar al BNM pentru 5 septembrie

© Sputnik / Мирослав РотарьSchimb valutar
Schimb valutar - Sputnik Moldova
Abonare
Comparativ cu ziua de 4 septembrie, cotația euro a urcat cu tocmai 22 de bani la cursul oficial, iar prețul dolarului a crescut cu 6 bani.

CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru 5 septembrie, un dolar american echivalează cu 17,84 lei, un euro – cu 19,66 lei, o hrivnă ucraineană – cu 70 de bani, un leu românesc – cu 4,16 lei moldovenești, o rublă rusă – cu 27 de bani.

La sfârșitul săptămânii trecute, leul moldovenesc a început să se aprecieze lent în raport cu toate valutele de referință și, respectiv, prețul euro și dolarului au fost în scădere.

Rezervele de aur ale lumii și aurul BNM  - Sputnik Moldova
Rezervele de aur ale lumii și aurul deținut de BNM: Clasament mondial

Alternanța episoadelor de apreciere-depreciere ușoară a leului sunt un fenomen firesc pe piața valutară, mai ales după perioada estivală, pe parcursul căreia activitatea economică a fost mai redusă.

Cotațiile din această perioadă reflectă o „corecție a pieței valutare”, în baza raportului dintre cerere și ofertă, a explicat pentru Sputnik expertul economic Viorel Gîrbu.

Prevalarea ofertei de valută asupra cererii are ca efect aprecierea leului, în timp ce oferta sub cerere determină scumpirea valutelor și, respectiv, deprecierea monedei naționale.

Fluxul de știri
0