Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expoziție la Bender consacrată operațiilor militare de acum 75 de ani

© Sputnik / Ольга Ландер / Accesați arhiva multimediaOprerațiunea Iași-Chișinău
Oprerațiunea Iași-Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Acest proiect expozițional este unul dintre numeroasele proiecte organizate de „Rossotrudnicestvo” în Republica Moldova și are ca scop eliminarea falsificărilor din istorie.

TIRASPOL, 5 sept – Sputnik, Irina Leahova. La Bender a fost expusă pentru publicul larg o colecție de materiale consacrate aniversării a 75-a de la încheierea operațiunii Iași – Chișinău. Deschiderea oficială a avut loc în Piața Eliberării, ulterior exponatele fiind depuse în sălile Muzeului ținutului natal din acest oraș.

Expoziția a fost organizată cu ajutorul Muzeului de Stat de istorie a literaturii ruse „V. I. Dali” (Moscova) și cu sprijinul reprezentanței „Rossotrudnicestvo” în Republica Moldova.

„Expoziția reprezintă o parte a complexului de proiecte concepute de „Rossotrudnicestvo” în vederea combaterii falsificării istoriei”, a spus pentru corespondentul Sputnik Moldova coordonatorul proiectelor reprezentanței „Rossotrudnicestvo” în Republica Moldova, Nicolai Juravliov.

Expoziția conține documente fotografice unice, astfel dezvăluind detalii despre operațiunea Iași – Chișinău, care a constituit o cotitură în desfășurarea Marelui Război pentru Apărarea Patriei și a însemnat eliberarea a teritoriului actualei Republici Moldova de ocupația fascistă. Au fost expuse hărți cu distribuirea trupelor sovietice, cu linia frontului, ordine publicate în ziarele din acele timpuri, fotografii istorice ale pregătirii și desfășurării operației, imagini și biografii ale mareșalilor care au condus fronturile și operația.

Expoziția va fi deschisă până la mijlocul lunii septembrie. Organizatorii presupun că ea va juca un rol educativ important inclusiv pentru tânăra generație. Elevii din Bender vor lua cunoștință de aceste exponate chiar de la începutul anului de învățământ.

Fluxul de știri
0