Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Brexit, decizie radicală: Întorsătură bruscă de situaţie - Detalii

© AP Photo / Alastair GrantBrexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul britanic de Interne Priti Patel anunţă o întorsătură bruscă de situaţie în privinţa cetăţenilor europeni după Brexit. Decizia vine în urma unor avertismente repetate din zona juridică.

CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. Priti Patel, ministrul britanic de Interne, a retras promisiunea guvernului de a pune capăt imediat liberei circulații în cazul unui Brexit fără acord. Aceasta a reafirmat politica anterioară constând în a acorda noilor imigranți din UE dreptul temporar de a rămâne în Marea Britanie.

Anunțul vine în urma unor avertismente repetate din partea unor avocați și experți în politici, potrivit cărora politica întreruperii bruşte a liberei circulații pe 31 octombrie ar fi imposibil de implementat într-un timp atât de scurt.

Ministrul britanic de Interne a declarat miercuri că va reveni la planul predecesorului său privind libertatea de mișcare post-Brexit. Aceasta înseamnă că toţi cetăţenii europeni care vor intra în Marea Britanie între 31 octombrie 2019, data prevăzută pentru Brexit, și sfârșitul anului 2020, vor avea drept de şedere temporară timp de trei ani, potrivit ft.com

După expirarea perioadei de trei ani, cetățenii europeni care au ajuns în Marea Britanie şi se încadrează în acest plan vor trebui să solicite vize de muncă sau de studii în această ţară.

Angela Merkel la summit-ul UE - Sputnik Moldova
Brexit fără acord: Avertisment dur făcut de Merkel

De asemenea, ministrul de Interne a declarat că solicitările pentru şederea temporară vor putea fi depuse imediat ce Regatul Unit va părăsi blocul fără un acord și va presupune un „proces online simplu”, care va include verificări legate de identitate, securitate și cazier judiciar.

Ulterior, cetățenii europeni vor primi un „statut digital” care le va permite să lucreze și să închirieze proprietăți în Marea Britanie timp de trei ani. Ministrul de interne a confirmat că angajatorii și proprietarii nu vor fi obligaţi să facă distincția între cetățenii europeni care au sosit înainte și cei care au sosit după Brexit, până când va fi introdus un nou sistem privind imigrația, în 2021.

Totuşi, în ciuda deciziei care întoarce situaţia în favoarea cetăţenilor din UE, Priti Patel a declarat că noul plan se va baza în continuare pe un regim „mai dur” pentru cetăţenii europeni începând cu 31 octombrie.

„Încetarea liberei circulații așa cum are loc în prezent ne va permite să facem primii pași istorici către preluarea controlului asupra frontierelor noastre. În viitor, vom introduce un nou sistem de imigrație bazat pe puncte, care va pune accent pe abilitățile și talentul oamenilor, şi nu pe locul de unde provin”, a declarat Priti Patel.

Fluxul de știri
0