Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Zaharova: Rusia îndeamnă Occidentul să nu denatureze faptele istorice

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaReprezentantul oficial al MAE al Rusiei, M. Zaharova
Reprezentantul oficial al MAE al Rusiei, M. Zaharova - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentantul oficial al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a menționat că în toată perioada postbelică URSS și aliații acesteia au ținut în frâu omenirea pentru a evita o catastrofă globală și ”sălbăticirea” definitivă.

CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. Moscova îndeamnă țările occidentale să nu denatureze faptele istorice și să se ghideze în aprecierile lor de dreptul internațional, a declarat miercuri reprezentantul oficial al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.

Drapelul Moldovei - Sputnik Moldova
Situația politică din țară - Un plan „Marshall” al Rusiei și Occidentului pentru Moldova?

Luând cuvântul în cadrul briefingului tradițional, Zaharova a menționat că „în toată perioada postbelică Uniunea Sovietică și aliații acesteia au ținut în frâu omenirea pentru a evita o catastrofă globală și sălbăticirea definitivă, au frânat această expansiune pe care au încercat să o realizeze prin toate mijloacele liderii ordinii mondiale liberale”.

„Îi îndemnăm pe partenerii noștri occidentali să înceteze denaturarea faptelor istorice, să renunțe la tendința de subminare a actualului sistem de drept internațional, să se ghideze în aprecierile lor de dreptul internațional în care bilanțul celui de Al Doilea Război Mondial este stabilit univoc. Este în interesul nostru comun să depolitizăm până la maximum discuțiile pe temele recentului nostru trecut istoric și să le canalizăm pe făgașul dialogului profesionist al savanților istorici”, a spus Zaharova.

Aceasta a amintit că URSS a contribuit la soluționarea mai multor probleme în domeniul securității și libertății regionale.

„Procesul decolonizării. Ce atribuție a avut în acest sens ”ordinea mondială liberală”?... Anume Uniunea Sovietică a impulsionat procesele de decolonizare din Asia, Africa, America Latină. Totodată, a menținut securitatea regională în Europa și în același timp a creat cu propriile-i forțe infrastructura economică a țărilor distruse de război”, a subliniat Zaharova, adăugând că Rusia nu va uita niciodată acest lucru.

„Despre acest lucru nu doresc să-și amintească, acest lucru nu este interesant, deoarece el anulează complet mitul anume despre acea ordine mondială liberală și acele beneficii pe care ea le-a adus omenirii. Însă ar fi trebuit să se aducă aminte. Și noi o vom face. Anterior ne jenam, însă, după acel dezmăț care a avut loc la Varșovia, nu avem o altă variantă”, a menționat Zaharova.

Pe 1 septembrie, în Polinia au fost organizate activități cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la începutul celui de Al Doilea Război Mondial. Polonia nu a invitat Rusia, fiind invitați aliații săi actuali din NATO, UE, inclusiv Germania, precum și țările Parteneriatului Estic.

Fluxul de știri
0