Șeful Secției Tumori ale Regiunii Capului și Gâtului a Institutului Oncologic estimează o creștere a numărului de cazuri de cancer tiroidian în următorii ani. Doctorul în științe medicale Adrian Clipca a explicat această tendință în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.
”Ne așteptăm la o sporire a numărului de cazuri noi, în următorii ani. O ascensiune a fost înregistrată deja în prima jumătate a anului 2019. Există cazuri care nu au fost încă depistate. Fie pacienții nu au venit la Institutul Oncologic, fie cazurile nu au fost raportate de alte instituții medicale”, a relatat Adrian Clipca.
Anul trecut, peste 250 de persoane au fost diagnosticate cu această maladie. Mai frecvent, cancerul tiroidian afectează femeile.
”Acest tip de cancer nu este de temut, dacă este tratat la timp și corect. De obicei, aplicăm tratamentul chirurgical. Până la 10% dintre cazuri sunt tumori medulare sau nediferențiate. Acestea sunt agresive și necesită să fie tratate cu ajutorul chimioterapiei sau radioterapiei”, a precizat Adrian Clipca.
Dezechilibrul hormonal, afecțiunile endocrine și stresul favorizează apariția și dezvoltarea cancerului tiroidian, potrivit doctorului în științe medicale Adrian Clipca.
”Printre principalele cauze ale îmbolnăvirii sunt dereglările statutului hormonal sau dereglări ale bolilor endocrine cum ar fi: gușa modulară, tiroida autoimună. Alți factori sunt radiația ionizantă, stresul și imunodepresia. Sistemul imun este acea fortăreață a organismului care repară toate mutațiile existente. În caz de imunodepresie, sistemul imun nu reușește să-și exercite această funcție, iar în consecință mutația, dacă depășește un număr de 100 de celule maligne, se transformă într-o tumoare canceroasă”, a explicat Adrian Clipca.
Cancerul tiroidian se manifestă prin durere în gât și la nivelul urechii, respirație îngreunată, voce răgușită, dificultăți la înghițire și tuse cronică.
Autor: Maria Dimineț