Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon la Bruxelles: Cu cine s-a întâlnit șeful statului

© Sputnik / Miroslav RotariДепутаты молдавского парламента возложили цветы к Вечному огню
Депутаты молдавского парламента возложили цветы к Вечному огню - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Moldovei a avut deja câteva întâlniri importante la Bruxelles, unde se află într-o vizită de lucru.

CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut astăzi primele întâlniri de lucru în cadrul vizitei efectuate la Bruxelles.

Prima întrevedere a fost cu David McAllister, Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

”Am reiterat că prioritățile actualei Guvernări sunt bazate pe promovarea politicilor de stimulare a economiei, combaterea corupției în toate sferele și la toate nivelurile, consolidarea democrației și statului de drept. Totodată, am remarcat necesitatea restabilirii imaginii țării și implementării eficiente a Acordului de Asociere cu UE”, a menționat șeful statului.

Părțile au discutat despre aprofundarea dialogului strategic cu instituțiile europene în scopul implementării reformelor asumate de către țara noastră. Dodon le-a mulțumit partenerilor din UE pentru susținerea procesului de tranziție pașnică a puterii și depășirii crizei politice care a avut loc la începutului lunii iunie curent.

Președintele a subliniat interesul țării noastre ”cu privire la menținerea și dezvoltarea parteneriatului trilateral neformal Uniunea Europeană – Federația Rusă – Statele Unite în Republica Moldova.

Dodon a reiterat reiterat intenția instituției prezidențiale de a promova o politică externă echilibrată, de a consolida neutralitatea Republicii Moldova, precum și a reglementa politic conflictul transnistrean.

Tot astăzi, șeful statului s-a  întâlnit cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič.

Cei doi au discutat mai multe aspecte ce țin de securitatea energetică națională și regională. Igor Dodon a menționat că aprovizionarea cu gaze naturale a țării noastre este una dintre cele mai importante preocupări ale conducerii Republicii Moldova, în special, în contextul disputei dintre Federația Rusă și Ucraina.

”Am relatat despre îngrijorarea noastră privind livrarea gazelor naturale în Moldova după 1 ianuarie 2020, reieșind din faptul că contractul de tranzitare a gazelor prin teritoriul Ucrainei expiră, situația fiind neclară pentru toate părțile implicate”, a scris Dodon.

El a subliniat îndeosebi faptul că Ucraina tranzitează gazele rusești nu doar în Republica Moldova, ci și în țările balcanice. Respectiv, există riscuri pentru toată regiunea.

Totodată, președintele țării a informat partenerii europeni despre negocierile pe care le-a avut recent cu conducerea companiei “Gazprom” cu privire la livrarea gazelor în Moldova, dar și despre scenariile posibile în cazul sistării tranzitului prin Ucraina.

Fluxul de știri
0