Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine va fi următorul procuror general: Iată ce spune ministrul Justiției, Olesea Stamate

© Sputnik / Miroslav RotariNoul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul
Noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că următorul procuror general va trebui să dețină cetățenia țării noastre.

CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. Deținerea cetățeniei Republicii Moldova de către noul procurorul general rămâne o condiție pentru ocuparea acestei funcții. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova de către ministrul justiție Olesea Stamate.

Думитру Робу - Sputnik Moldova
Politică
Care sunt așteptările președintelui Dodon de la noul procuror general interimar - Video

Potrivit oficialului, unul din motivele pentru care s-a anulat această cerință promovată și de Maia Sandu este faptul că ar necesita modificări la mai multe legi, cum ar fi cea a secretului de stat. Olesea Stamate a mai declarat că cei care și-au dorit un procurorul din afara țării s-au gândit în special la Laura Codruța Kovesi din România, care însă ar urma să devină procuror european.

Stamate spune că sunt puține țări din care ar putea să vină candidați, întrucât trebuie să cunoască limba română. Astfel, doar din România ar fi putut să vină un candidat care să poată întruni toate cerințele.

„Opțiunile nu sunt atât de mari, iar o persoană incognito nu ajută la fortificarea încrederii in instituție”, a mai declarat Stamate.

Ministrul a mai adăugat că, potrivit modificărilor care urmează a fi operate la Legea Procuraturii, „prin excluderea cerinței de cinci ani experiență în Procuratură, lărgim cercul subiecților care pot candida la funcție”.

Ministrul Justiție consideră că în Republica Moldova sunt persoane demne care ar putea să ocupe funcția de procuror.

 „Sunt sigură că avem, sper că au curajul să candideze”, a declarat Stamate.

Olesea Stamate a mai apreciat că, dacă modificările la Legea Procuraturii vor fi adoptate rapid, „la începutul lunii noiembrie vom avea procuror general”. Amintim că socialiștii, dar și Igor Dodon au declarat că nu vor vota un procuror general din afara țării.

Fluxul de știri
0