Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Orotodox: Viața Sfântului Gavriil Bănulescu Bodoni: 3 ani de la canonizare

© Photo : mitropolia.mdCanonizarea sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni
Canonizarea sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni - Sputnik Moldova
Abonare
Este al treilea an de la canonizarea Sfântului Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni. Mitropolia Moldovei îi invită pe toți creștinii să vină pe 3 septembrie la sfânta mănăstire Căpriana, pentru a participa la slujba de pomenire, unde se află și moaștele sfântului.

CHIȘINĂU, 3 sept — Sputnik. Marți, creștinii ortodocși din Republica Moldova îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni, primul sfânt canonizat de Biserica Ortodoxă din Moldova.

Tomosul de canonizare a sfântului Ierarh Gavriil a fost citit pe 3 septembrie 2016, la Mănăstirea Căpriana. În această zi își sărbătoresc onomastica peste 900 de moldoveni care poartă numele Gavriil.

Anunțul Mănăstirii Căpriana

”Noi, obștea Sfintei Mănăstiri Căpriana, vă așteptăm ca de fiecare dată, cu multă dragoste, ca împreună să ne bucurăm duhovnicește mulţumindu-I Lui Dumnezeu pentru darurile Sale cele bogate revărsate peste noi, prin sfinții Să-i!”, anunță viețuitorii Mănăstirii Căpriana.

Viața Sfântului Gavriil (Bănulescu-Bodoni)

Canonizarea sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni

Gavriil (născut Grigorie Bănulescu-Bodoni), a fost Mitropolit al Moldovei, Poltavei, Kievului ulterior al Basarabiei. Om de cultură român, Mitropolit al Moldovei, scriitor ecleziastic. El s-a născut în 1746 în oraşul Bistriţa din Transilvania, într-o familie de nobili ruinaţi (răzeşi), refugiaţi aici din Moldova.

Şi-a absolvit studiile în Transilvania, apoi la Academia duhovnicească din Kiev, la şcolile greceşti din Patmos, Smirna şi la mănăstirea Vatopedu de la Muntele Athos. Devine profesor, în Transilvania în anul 1776, apoi la Iaşi în anul 1777. Se călugăreşte la Constantinopol în 1779, cu numele Gavriil, continuându-şi studiile la Patmos.

A fost mitropolit al Poltavei, apoi al Kievui, iar în 1801 Țarul Alexandru I l-a numit membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Un ierarh rus promotor al intereselor naționale în stânga Prutului>>>

La 27 martie 1808, printr-un ucaz al aceluiaşi ţar, a fost numit exarh al Bisericii din Moldova şi Țara Românească — ambele ţări fiind sub influenţa şi gestionarea rusă, conducând Mitropolia Moldovei până după pacea de la Bucureşti (16 mai 1812). În această calitate a tipărit mai multe cărţi şi a lucrat pentru buna desfăşurare a vieţii bisericeşti. La 21 august 1813, Țarul Rusiei l-a numit în fruntea noii Arhiepiscopii a Basarabiei, cu reşedinţa în Chişinău, create la cererea sa.

La demersul mitropolitului Gavriil, în anul 1814, în Basarabia a fost deschisă o tipografie la care s-au tipărit cărţi importante pentru cult, pentru toţi oamenii ortodocşi.

Mitropolitul Gavriil a păstorit până la moarte (martie 1821) în Arhiepiscopia Basarabiei, unde a înfiinţat și un Seminar Teologic.

Aflarea moaștelor

Pe 25 august 2016, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, dimpreună cu membrii Sinodului BOM, au săvârșit deshumarea trupului, vrednicului de pomenire Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni, din cripta bisericii voievodale „Adormirea Maicii Domnului" a Mănăstirii Căpriana.Mormântul Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni

Ierarhii, preoții și credincioșii au înălțat necontenit rugăciuni timp de trei ore, cât a durat deshumarea. Racla cu trupul Mitropolitului Gavriil a fost purtată în procesiune împreujurul ctitoriei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, după care a fost așezată în interiorul bisericii.

Troparul Sfântului Ierarh Gavriil

Stea prea luminoasă şi zid nebiruit te-ai arătat, Părinte Ierarhe Gavriil; căci, alergând în această viaţă trecătoare, greutatea zilei ai purtat şi talantul cel dat ţie l-ai înmulţit spre slava lui Hristos Dumnezeu, de Care acum încununat fiind, cere pace lumii şi sufletelor noastre mare milă”.

Fluxul de știri
0