Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată cine sunt investitorii potriviți pentru Aeroportul Internațional Chișinău

© Sputnik / OsmatescoVeaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Abonare
Putea statul să gestioneze eficient Aeroportul Internațional Chișinău, în lipsa ”Avia Invest”? Iată ce spune expertul economic Veaceslav Ioniță:
Iată cine sunt investitorii potriviți pentru Aeroportul Internațional Chișinău

Așa cum a gestionat ”Avia – Invest” Aeroportul Internațional Chișinău, o putea face și statul. Declarația a fost făcută de expertul economic Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, statul nu are posibilități pentru a moderniza Aeroportul Internațional Chișinău. Ar putea însă să-l gestioneze eficient, datorită taxelor achitate de pasageri.

”Suntem săraci cu mintea, dar nu financiar. Banii pentru reparația aeroportului îi plătim noi. Numai 9 euro este taxa pentru renovare, mai este și taxa aeroportuară. Numai anul acesta din aceste taxe vor fi colectate în jur de 12 milioane de euro. Cu această sumă și statul poate întreține aeroportul”, consideră Veaceslav Ioniță.

Investițiile în aeroport înseamnă mai mult decât renovarea încăperilor, susține Veaceslav Ioniță. Investitorul trebuie să creeze condiții favorabile pentru creșterea fluxului de pasageri.

 ”Dacă investitorul ar fi fost un aeroport cu renume internațional, cum este Charles de Gaulle sau Aeroportul din Istanbul poate era mai bine. Ar fi asigurat un flux mai mare de pasageri, niște conexiuni mai bune.  Aeroportul aduce atâția bani, încât este o crimă să nu avem unul modern, cu parcare, teren de joacă pentru copii”, susține Veaceslav Ioniță.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat companiei ”Avia-Invest”, în 2013. Comisia de anchetă a Parlamentului Republicii Moldova a stabilit că procedura a fost desfășurată cu abateri, iar investitorul nu a respectat prevederile contractului de concesiune. Ca urmare, autoritățile întreprind măsuri pentru a readuce Aeroportul Internațional Chișinău în gestiunea statului.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0