Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Guzun: De ce ar trebui să avem experți în organele de autoadministrare judecătorești

© Sputnik / Miroslav RotariIon Guzun
Ion Guzun - Sputnik Moldova
Abonare
După ce Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a anunțat recent câteva priorități ale reformei justiției, mai mulți experți din acest domeniu consideră că respectivele schimbări sunt necesare și că ele pot fi efectuate doar prin intervenția politicului.
Ion Guzun: De ce ar trebui să avem experți în organele de autoadministrare a justiției

Potrivit proiectului, este propusă restrângerea competenţelor CSJ astfel încât aceasta să se concentreze pe unificarea practicii judiciare şi mai puţin pe examinare în fond a cauzelor. Se propune și modificarea numărului de judecători la CSJ, de la 33 la 17. O altă modificare vizează completarea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor cu reprezentanți ai societății civile, în special profesori titulari.

Expertul Ion Guzun consideră că fostele guvernări intenționat n-u au promovat aceste reforme, inclusiv excluderea ministrului Justiției, procurorului general sau a președintelui CSJ din componențele CSM și CSP.

„În cazul în care ministrul Justiției, procurorul general și președintele CSJ vor fi excluși din CSM și CSP, aceste persoane vor trebui înlocuite cu altele, de aici și majorarea numărului reprezentanților societății civile, în special a profesorilor titulari la CSP sau CSM. La Consiliul Superior al Magistraturii  se va schimba și proporționalitatea judecătorilor, astfel încât nu va mai exista o influență atât de mare a Curții Supreme de Justiție asupra Consiliului Superior al Magistraturii”, a punctat Ion Guzun.

Cu referire la schimbările ce vizează Consiliul Superior al Procurorilor, ministrul Justiției a venit cu propunerea de a completa numărul membrilor CSP cu încă doi reprezentanţi ai societăţii civile şi includerea în rândul membrilor de drept ai CSP a preşedintelui Uniunii Avocaţilor. Noua reformă a justiţiei urmează să fie supusă dezbaterilor publice.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0