Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Provocarea secolului XXI: Competențe și abilități cheie necesare pentru profesori și elevi

© Sputnik / Miroslav RotariSofia Șuleanschi
Sofia Șuleanschi - Sputnik Moldova
Abonare
Sistemul educațional din Republica Moldova necesită reforme radicale. Fără o generație educată, fără școli bune, fără dascăli competenți nu se poate construi viitorul, afirmă directorul Centrului pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, Sofia Șuleanschi.
Provocarea secolului XXI: Competențe și abilități cheie necesare pentru profesori și elevi

Sistemul educațional din țara noastră se reformează de 28 de ani, doar că rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor. Mai mult, Sofia Șuleanschi este de părerea că sistemul de învățământ a fost distrus din cauza că mulți ani educația a fost lăsată "în mila" persoanelor incompetente din domeniu.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul CEDA, Sofia Șuleanschi a subliniat că în prezent sistemul educațional din Moldova necesită reforme radicale. În prezent, un accent primordial trebuie pus pe dezvoltarea competențelor antreprenoriale, a spiritului de inițiativă și dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor.

Sofia Șuleanschi spune că rolul profesorului în sistemului educațional la fel s-a schimbat, acesta devenind în primul rând, un moderator în fața discipolilor săi.

”Profesorul nu mai vine să le spună copiilor ceea ce a învățat din manuale. Aici trebuie să punem accent pe comunicare și să le oferim elevilor posibilitatea de a-și expune părerea cât mai des. Copiii trebuie să vorbească cât mai mult la lecție, să-și expună punctul lor de vedere, să participe la dezbateri cu ceilalți colegi. Astfel, vor învăța să comunice eficient și să formeze competențe și abilități esențiale în condițiile societății de astăzi”, a subliniat Sofia Șuleanschi.

Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova
Psiholog, despre dependența de gadgeturi: poate ruina copilăria

Sofia Șuleanschi s-a referit și la multiplele probleme care s-au acumulat pe parcursul anilor și care necesită a fi soluționate cât mai rapid precum: îmbunătățirea curriculumului școlar, ridicarea statutului pedagogului, majorarea salariului acestuia și schimbarea mentalității societății în sine.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0