Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alarmat: Harbujii din acest an pot aduce moartea - ANSA avertizează

© © CC BY 2.0 / Forest and Kim Starr, CC BY-SA 3.0 / Frank VincentzPepene verde
Pepene verde  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Fructele și legumele de sezon sunt contaminate cu nitrați care pot provoca moartea.

CHIȘINĂU, 2 sept - Sputnik. Situație alarmantă în cazul produselor de origine vegetală privind conținutul exagerat de nitrați. Fructele și legumele din comerț sunt adevărate pericole pentru sănătatea oamenilor. Potrivit Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor, o bună parte din nectarinele, ceapa, pepenele verde, pepenele galben, strugurii sunt pline de nitrați. 

Agenția Națională pentru Siguranța a prelevat 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați în fructele și legumele proaspete. În urma investigațiilor s-a constatat că situația în piețe este catastrofală. O simplă verificare cu un nitratomer de uz casnic a arătat cifre care îngrozesc.

Dacă ați consumat fructe sau legume cu conținut exagerat de nitrați ați putea avea următoarele consecințe: 
-Methemoglobinemia acută infantilă, afecţiune cunoscută şi sub denumirea de intoxicaţie acută cu nitraţi sau boala albastră a nou-născutului, reprezintă prima consecinţă a consumului de substanţe azotoase de către copii 0-1 an. 

-La cazurile severe, netratate pot apare leziuni cerebrale şi chiar deces prin sufocare datorită lipsei oxigenului (moarte albastră prin asfixie). 
-Simptomele methemoglobinemiei includ iritabilitatea, lipsa energiei, cefalee, ameţeli, vărsături, diaree, dispnee şi o coloraţie albastru-gri sau violet deschis mai ales la nivelul feței (jurul buzelor, nasului), apoi a extremităților (unghii, vârful degetelor) și a mucoaselor.

Efecte pe termen lung (cronice):
-Intoxicația cronică cu nitrați. 
-Formarea de nitrosamine cancerigene.

Conţinuturile de nitraţi variază în funcţie de organul plantei. Astfel, cele mai mari cantităţi se regăsesc în peţiol şi frunze iar cele mai mici în fructe şi seminţe. Plantele consumate integral (rădăcină, tulpină, frunze) aduc un aport mai mare de nitrați decât speciile ale căror părți comestibile sunt reprezentate de fructe. S‑a constatat că produsele vegetale obţinute prin cultivarea în sere şi solarii acumulează cantităţi mai ridicate de nitraţi.

Fluxul de știri
0